Kategoria(t): kirjavinkkaus, tietokirjallisuus

Kirjavinkkejä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikolle


Tällä viikolla 30.1. – 5.2.2023 vietetään YK:n kansainvälistä uskontojen ja katsomusten yhteiymmärrysviikkoa. Dialogikasvatuksen nettisivuilla on hyödyllinen kirjallisuuslista aiheesta. Sivuilta löytyy myös avoimesti käytettävissä olevan materiaalin pankki niin dialogikasvatukseen ylipäänsä kuin yhteisymmärrysviikon aihetta tarkemmin käsitellen. 

Dialogikasvatuksen kirjallisuuslista (avautuu uuteen välilehteen).

Dialogikasvatuksen materiaalipankki (avautuu uuteen välilehteen).

Dialogikasvatuksen sivuilla suositeltuja kirjoja ei ole kaikissa kirjastoissa. Jokaisesta kirjastosta kuitenkin löytyy tietokirjahyllystä uskontoja ja maailmankatsomuksia käsittelevää kirjallisuutta. Seuraavaksi vinkaamme Posion kirjaston kokoelmasta viisi yhteisymmärrysviikon teemaan sopivaa kirjaa. 

*

Tiedän uskovani, uskon tietäväni: keskustelukirjeitä 

Juha Pihkala ja Esko Valtaoja (2010) 

Useimmista Lapin kirjastoista voi löytää hyllystä tämän kahden hyvin erilaista maailmankatsomusta edustavan miehen vuoropuhelun. Tähtitieteilijän ja entisen piispan väliset kirjeet etsivät yhteisymmärryksen siltaa katsomusten välille. Kirja on käytännön esimerkki siitä, kuinka erilaisista uskomuksista voi keskustella kunnioittavalla tavalla. Toisen ihmisen kunnioitus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kirjeistä kuuluisi kummankin kirjoittajan näkökulman ääni selkeänä. 

*

Maailmankansalaisen uskonto 

Juha Sihvola (2011) 

Sihvolan kirja tarjoaa teoreettisemman katsauksen uskonnonfilosofian kysymyksiin. Tämäkin kirja löytyy useimpien kirjastojen hyllystä. Analyyttisestä otteestaan huolimattaa kieli on yleistajuista, eikä tähän kirjaan tarttumista tarvitse pelätä. 

*

Ateismin lyhyt historia 

Alister McGraith (2004) 

Suomessa kaksi merkittävää vastakkain asetettua katsomussuuntausta ovat kristinusko ja ateismi. McGraithin kirja haastaa kumpaakin katsomusta tunnustavan lukijan. Jotkin kirjan teemoista koskettavat ensisijaisesti englanninkielisen maailman lukijakuntaa, mutta suomentaja on koonnut kirjan loppuun listan teoksista, jotka voivat kiinnostaa erityisesti suomalaista lukijaa. 

*

Suomalaiset muslimit 

Toim. Teemu Pauha ja Johanna Konttori (2022) 

Muslimien määrä Suomessa on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta millaista on suomalainen nykyislam? Tämä pitkälti haastatteluihin perustuva kirja avaa lukijalle kotimaisten muslimien ajatuksia ja arkea.  

*

*

*

Myyttien lyhyt historia 

Karen Armstrong  (2005) 

Mistä kumpuavat ihmishistorian vanhimmat myytit? Nykyuskontojen ja -katsomusten juuret ovat toinen toistaan vanhemmissa kertomuksissa, joiden lähteille tämä pieni kirja johdattelee. Lukija kuljetetaan läpi historian, tutustuen niin tuttujen kuin tuntemattomienkin maailmankuvien varhaisempiin vaiheisiin. 

*

*

Lotta Höök, Posion kirjasto 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s