Kategoria(t): kirjastopalvelut, kirjastotyö, musiikki, Yleistä

OSALLISTAVA MUSIIKKIKIRJASTO


Suoratoistopalveluitten ja digijulkaisujen aikakautena musiikkikirjastojen varsin kattavien äänite- ja kirjakokoelmien käyttöaste ja samalla asiakasmäärät ovat laskeneet huomattavasti. Kaukana ovat päivät, kun kaksi virkailijaa hyllytti palautuksia hiki hatussa tuntikaupalla joka päivä. Nyt kyseisestä hommasta saattaa selvitä yksi virkailija lauantaiaamun vuorossa koko viikon palautusten osalta. Miten siis saada lisää positiivista tohinaa musiikkikirjastoon?

Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosastolla avattiin vuoden 2022 lopulla Paja, jolla on saatu asiakasmäärät nousuun. Etelä-Suomessa näitä ns. makerspace-tiloja on ollut jo pidempään ja laajemmassa mittakaavassa. Rovaniemellä suunniteltu Pajan avausajankohta siirtyi yli puolella vuodella mittavahkon kirjastoremontin takia, eikä virallisia avajaisia ole vieläkään ehditty järjestää, mutta asiakkaat ovat löytäneet uudet osallistavat palvelut kiitettävästi. Myös Pajan toimintoja esittelevät työpajat ovat olleet suosittuja ja tuoneet asiakkaita uudestaan työskentelemään itsenäisesti.

Pajasta löytyy erilaisia laitteita ja graafisia ohjelmistoja tekemiseen, uuden oppimiseen ja oivaltamiseen. Etenkin ompelukone ja saumuri ovat olleet yllättävänkin suosittuja, mutta myös 3D-printteri, pinssikone ja tulostinleikkuri (jolla voi tulostaa nelivärisiä tarratulosteita tai lämpöprässillä kankaalle painettavia tekstiiliprinttejä) ovat löytäneet asiakkaansa. Joittenkin mielestä tällaiset laitteet eivät kuulu kirjastoihin eikä tällaisten palveluitten tarjoaminen sisälly kirjaston perinteiseen rooliin. Uuden oppiminen kuitenkin kannustaa ja ohjaa tiedonhakuun ja inspiraationlähteitten etsimiseen, ja tässä kirjaston tarjoamalla aineistolla on tärkeä ja helposti hyödynnettävissä ja saatavilla oleva rooli. Pajan laitteitten käyttöön voi myös varata henkilökunnalta opastuksen, mutta tarkoitus on osallistaa ja saada asiakas tekemään ja oppimaan itse.

Koska Paja on sijoitettu musiikkikirjastoon, sieltä löytyy tietenkin myös musiikin harrastamiseen tarkoitettua välineistöä. Pajan ylivoimaisesti suosituin kohde on musiikin kuunteluun ja soittamiseen tarkoitettu äänieristetty tila, jossa voi soittaa kirjastosta löytyviä instrumentteja (sähkökitara/basso, digipiano, rumpusetti ja erilaisia akustisia soittimia). Tilasta löytyvät myös karaokelaitteet, ja sinne on tulossa mahdollisuus äänittää omaa musiikkia kevyen studiolaitteiston avulla. Pajasta löytyy myös kielisoittimien huoltoon tarkoitettu työkalusetti, joka on toistaiseksi ollut harmillisen vähällä käytöllä. Suunnitelmissa onkin järjestää työpajoja soitinhuoltoon ja tekniikkaan liittyen käyttökynnyksen madaltamiseksi. Pajan henkilökunnalta löytyy tähän tarvittava osaaminen ja käytännön kokemus omasta takaa (allekirjoittanut on ennen Pajapäällikön pestiä mm. rakentanut sähkökitaroita ja toiminut soitinkaupassa myynti- ja soitinhuoltotehtävissä). Ja mikäpä estää käyttämästä vaikkapa tulostinleikkuria oman bändin tarrojen tai paitaprintin tulostamiseen, kunhan toiminta ei ole kaupallista? 3D-tulostimella onkin jo tulostettu kitaratarvikkeitten osia.

Pajatoiminta on osoittautunut jo lyhyessä ajassa hyväksi lisäksi musiikkikirjaston tarjoamiin palveluihin ja lisännyt asiakasmäärää. Toivottavasti yhä useampi asiakas löytää Pajatoiminnan ja sitä kautta myös kirjaston tarjoaman aineiston hakiessaan tietoa uutta oppiakseen.

Ari Hietala, kirjastovirkailija/Pajavastaava

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s