Lapin kirjastokahveilla esiteltiin keväällä 2022 uutta henkilöstölle suunnattua koulutusmuotoa; mentorointiohjelmaa. Hanke oli suunniteltu erityisesti pienten kirjastojen henkilökunnan ammattitaidon vahvistamiseen ja tukemiseen ja siinä oli mukana lähes kaikki Suomen AKE-alueet. Ideana oli yhdistää eri alueelta mentori ja aktori, jotka yhdessä vuorovaikutteisesti kävisivät keskusteluja kirjastotyöstä ja ammattilaisuudesta kummankin näkövinkkelistä. Mentorointiprosessi vaatii sitoutumista, rohkeutta muokata omia näkemyksiä, kokeilla erilaisia työtapoja ja tavoitteena on löytää mentoroitavasta eli aktorista eri vahvuuksia sekä saada tämän koko potentiaali käyttöön.
Miksi sitten juuri minä tartuin tähän mahdollisuuteen? Omista opiskeluista on jo aikaa, lisäksi olen ollut monissa eri työpaikoissa (sekä oman, että muiden alojen) eripituisia pätkiä ja tuurauksia, joten tuntui hyvältä ajatukselta saada jotain pysähtymistä ja uusia ajatuksia omaan tekemiseen. Ohjelma kestää vuoden ajan, joten sen puitteissa ehtii hyvin perehtyä omiin toimintakuvioihin monesta suunnasta.

Ohjelmaan osallistuu noin parikymmentä henkilöä ympäri Suomea. Kokoonnumme Teamsissa ohjelmasta vastaavien AKE-toimijoiden ja koulutuksen vetäjän kanssa. Näitä koko ryhmän tapaamisia on kolmen kuukauden välein, minkä lisäksi oman työparin kanssa tavataan aina yhdessä sovittuina ajankohtina. Me sovimme tapaamiset Teamsin välityksellä joka kuukaudelle. Koko ryhmän tapaaminen kestää aina kolme tuntia kerrallaan, ja siihen sisältyy aluksi kuulumisten vaihtoa oman parin kanssa, minkä jälkeen kuulumisia kerrotaan koko ryhmälle. Ohjelman vetäjällä on jokaiselle kokoontumiskerralle oma teemansa ja tähän aiheeseen sisältyvä diaesitys. Esitykset ovat olleet todella hyviä ja laadukkaita. Olemme keskustelleet näistä sisällöistä myös omassa työpaikassa työkavereiden kesken. Erityisen hyödyllisiä ovat olleet näihin kokoontumisiin sisältyvät pienryhmäkeskustelut, joissa on saatu vaihdettua monenlaista ajatusta ja kokemusta kunkin osallistujan tilanteista.
Tämä mentorointiohjelma on hyvin vuorovaikutteinen ja omia ajatuksia saa puhua ääneen sekä omalle parille, että ryhmän jäsenille sekä sen vetäjälle. Ryhmän henki on ollut todella hyvä ja koska lähes kaikki osallistujat tulevat jo lähtökohtaisesti pienistä tai pienehköistä kirjastoista, jokainen kuulija voi helposti samaistua muiden ajatuksiin ja kokemuksiin. Sekä myös haasteisiin ja ongelmiin. Ryhmässä on alusta saakka puhuttu kirjastoalan ja erityisesti vähenevien resurssien parissa kamppailevien pienten kirjastojen työntekijöiden kokemista arkipäivän haasteista. Jo toisten vastaavassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa keskustelu ja uusien ajatusten saaminen voi auttaa jaksamaan arjessa ja pääsemään eteenpäin omassa tilanteessa.

Ryhmän jäsenillä on ollut vuoden varrella monenlaisia ahaa-elämyksiä, muutamat ovat vaihtaneet työpaikkaa, moni on saanut uutta virtaa jo pitkään samalla kaavalla toistuneisiin työvuosiin, tekeminen on ollut myös työnohjauksellista ja kannustanut oman työn johtamisen keinojen löytymiseen sekä niiden käyttöönottoon. Eikä tarvitse olla edes uusi ja vastavalmistunut hyötyäkseen tällaisesta ohjelmasta; ryhmässä on mukana myös vuosikymmeniä alalla olleita, joilla on erilaisia haasteita ja hidasteita oman työnsä tekemisessä ja ennen kaikkea haluaa muutoshalukkuutta. Aktorin roolissa osallistujia on myös johtajatasolta, missä vaikka oma rooli ja tekeminen voi olla jotenkin levällään.
Ohjelmaan kuuluu mahdollisuuksien mukaan myös fyysinen tapaaminen tai tapaamisia oman parin kanssa. Monet ovatkin päässeet tapaamaan toisiaan. Omalla kohdalla tämä ei välttämättä toteudu pitkästä välimatkasta johtuen, mutta olemme mm. tutustuneet toistemme kirjastoihin runsaan kuvamateriaalin keinoin. Olen todella tyytyväinen tähän ohjelmaan osallistumisesta ja suosittelen ehdottomasti jokaista kokeilemaan, jos tällainen mahdollisuus tulee. Ihan eri alueelta ja ulkopuolinen, mutta myös samat haasteet jakava keskustelija on uskomattoman motivoiva tekijä oman itsensä kehittämisen, työtapojen ja kenties jopa isojen muutosten tukijana.

Laura Pitkänen, Tervolan kunnankirjasto
Vastaan mielelläni mahdollisiin mentorointiohjelmaa koskeviin kysymyksiin!