Kategoria(t): kirjastopalvelut, kirjastotyö, kirjavinkkaus, lastenkirjallisuus, lukutaito, nuortenkirjallisuus

PIDÄ KIRJASTA KIINNI! 


Kemin kirjastossa on meneillään Pidä kirjasta kiinni -hanke, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria omaehtoiseen lukemiseen, kiinnittää huomiota luetun ymmärtämiseen ja monilukutaitoon. Kohderyhmänä on 4–6-luokkien oppilaat ja pilottikouluna toimii läheinen Sauvosaaren koulu. Hanke on käynnistynyt erittäin hyvin. Meillä on ollut toiminnantäyteinen alkuvuosi ja vauhti vain kiihtyy kesää kohti mentäessä.

No, mitäs kaikkea me olemme sitten täällä ehtineet tekemään? Homma aloitettiin Täydellisen kirjan metsästyksellä. Teimme kyselyn, jonka avulla pyrimme selvittämään kohderyhmän kiinnostuksen kohteita ja kuinka paljon ja millaista kirjallisuutta he tykkäävät lukea. Vastauksia saimme paljon ja niiden perusteella kokosimme sitten kirjapaketit pilottikoululle luettaviksi. Nähtäväksi jää millaisen palautteen me saamme kirjavalikoimasta, kun kirjat palautuvat kirjastoon. 

Koululla olemme käyneet järjestämässä 4-luokkalaisille Tarinatuvan, jossa syntyikin mitä upeampia ja kekseliäimpiä tekstejä. Se toteutettiin ryhmätyönä ja kirjoittamisen tukena oppilaat käyttivät kuvakortteja sekä tuottivat tekstiä itse oman mielikuvituksensa mukaan. 5-luokkalaisille vinkkasimme kirjoja eri tyyleillä ja järjestimme kirjankansiäänestyksen ennen ja jälkeen vinkkauksen. 6-luokalle olemme järjestäneet Multimediavinkkauksen, jonka aiheena oli keskiaika. Esittelyssä oli mm. kertomakirjallisuutta, tietokirjoja, elokuvia ja lautapeli. Samalla avasimme hieman mitä keskiaika on tarkoittanut Euroopassa ja mitä Suomessa. 5-luokalta meillä on ollut vinkkausopissa viisi oppilasta, jotka ovat lupautuneet alkamaan koululle Kaverivinkkareiksi, jotka käyvät vinkkaamassa suosikkikirjojaan muille oppilaille ja luokille. (Yllä kuva vinkkaripassista ja -pinssistä, jotka heillä on käytössään.)

Olemme pystyttäneet kirjastolle Fantasialäksyparkin, jossa lapset ja nuoret pääsevät ottamaan selvää lohikäärmeiden viisauden salaisuudesta tai siitä mitä yksisarviset mahtavat ajatella oppimisesta. Siellä pääsee tekemään läksyjä maagisten olentojen kanssa. Mukana on mm. lohikäärmeitä, yksisarvisia ja keijuja.

Parhaillaan olemme työstämässä yhteistyönä koulun ja Lasten kulttuurikeskuksen kanssa yhdessä sulkia kirjaston seinälle tuleviin Lukulinnun siipiin. Huhtikuussa meille on tulossa vieraaksi kirjailija Magdalena Hai. Lisäksi meillä on tulossa vielä kaksi erilaista teemaviikkoa, ja loppukeväästä laitamme vielä kaupungin 6-luokkalaisten kirjastokorttiasiat kuntoon yläasteelle siirtymistä ajatellen.

Eli tapahtumia ja tekemistä on riittänyt ja riittää edelleen. Toivon, että näillä toimilla olisimme saaneet lapsia ja nuoria innostettua lukemisen pariin. Pienikin innostuksen siemen tässä vaiheessa voi kasvattaa myöhemmin suurta satoa.

Hankkeen työstäminen on ollut mukavaa, antoisaa ja opettavaistakin. Voin jo tässä vaiheessa lähettää suuren kiitoksen Sauvosaaren koululle, kun ovat ottaneet meidät ja tämän hankkeen niin lämpimästi vastaan ja olemme päässeet tekemään monenlaista yhteistyötä. 

Vink! Hankkeen tapahtumia voi seurata Kemin kaupunginkirjaston Instagramissa. 

Aurinkoista kevättä kaikille! 

Mirka Petäsnoro 
hanketyöntekijä Kemin kirjastosta 

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s