Kategoria(t): Yleistä

Olympiavoittaja Pertti Ukkola valitsee Lappi-kirjallisuuspalkinnon 2023 saajan!


Painin olympiavoittaja Pertti Ukkola sai alkuvuodesta kuusi mielenkiintoista kirjaa postin mukana. Sivuja tuli luettavaksi yhteensä kaikkiaan 3113. Urheilijana ansioitunut Ukkola on myös kirjallisuuden ystävä ja tarjottu kunniatehtävä lukemisen edistämiseksi oli mieluinen.

Lappi-kirjallisuuspalkinnon finalistit ovat Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa (Atena), Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus), Pekka Juntti: Villikoira (Otava), Katja Kärki: Eeled (Bazar), Mauri Paasilinna: Pedon aika (Into) ja Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita (Atena).

Lapin kirjastot jakavat joka toinen vuosi palkinnon laadukkaalle lappilaiselle kirjallisuudelle. Lappi-kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna neljännen kerran. Palkinnon arvo on 3000 euroa. Kaikille avointa palkintojuhlaa vietetään Sodankylän kirjastossa sunnuntaina 19.3. Päivä on Kirjastojen, Minna Canthin ja Tasa-arvon päivä! Samalla juhlitaan Sodankylän kirjaston 150-vuotista taivalta.

Palkintotyöryhmään kuului neljä Lapin kirjastojen työntekijää. Lisäksi 11 lukupiiriä eri puolilta Lappia osallistui valintatyöhön lukemalla yhden ehdokaskirjan kukin. Ehdokaskirjat ovat ilmestyneet vuosina 2021-2022. Teoksia oli luettavana runsas 150 kappaletta. Kaikki ehdokaskirjat ovat listattuina Lappi-kirjallisuuspalkinnon internet-sivuilla. Tämä lista on hyvä ikkuna nykyiseen lappilaiseen kirjatarjontaan. Sieltä voi poimia lukuvinkkejä itselle ja lahjakirjoiksi.

Kirjastot järjestävät yleisöäänestyksen finalisteista 1.-26.2. välisenä aikana. Äänestää voi netissä; linkki äänestykseen löytyy palkinnon internet-sivulta. Lisäksi kaikissa Lapin yleisissä kirjastoissa voi äänestää paikan päällä. Eniten ääniä saanut teos palkitaan 500 euron palkinnolla. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 3 kpl lahjakortteja verkkokirjakauppaan.

Mitä sitten lappilainen nykykirjallisuus pitää sisällään? Runsaaseen sataanviiteenkymmeneen teokseen mahtuu kirjoja joka lähtöön. Mukana on laaja skaala eräkirjoista Lapin sodan muistoihin ja siitä yhteiskunnallisiin teemoihin ja kevyempään viihdekirjallisuuteen. Kirjoittamisen ja ilmaisun tarve on suuri. Mukana on paljon omakustanteita. Ahkerimmat omakustannekirjailijat ovat näiden kahden vuoden aikana julkaisseet jopa kolmesta viiteen kirjaa. Palkintotyöryhmä tuli siihen tulokseen, että vahva lappilainen tarinankerrontaperinne kanavoituu kirjoituksiin omasta ja paikallisesta elämästä. Kirjat ovat paikoin lupsakkaa luettavaa ja tallentavat myös tärkeää paikallishistoriaa kansien väliin.

Mukana oli myös erittäin ansiokkaita esikoiskirjoja: hyvin varmoja, omaäänisiä, oman ilmaisun löytäneitä kirjoittajia. Kerrokselliset tarinoiden rakenteet, yhteen punoutuvat irrallisilta vaikuttavat juonet, näkökulmatekniikat ja takaumien taitava käyttö elävöittävät kirjallista ilmaisua ja rakentavat romaaneista helmiä ja timantteja.

https://www.facebook.com/lappikirjallisuuspalkinto; https://lappikirjallisuuspalkinto.fi/

Tiina Heinänen, Sompion kirjaston johtaja ja Lappi-kirjallisuuspalkinnon työryhmän jäsen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s