Kategoria(t): kirjastotyö

Ensimmäinen vuosi kirjastotyötä


Itsenäisyyspäivänä tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun aloitin työt Sallan kirjastossa. Tätä aiemmin minulla oli kokemusta vain kolmen kuukauden harjoittelusta Hämeenlinnan kirjastossa, joten samalla täyteen tuli myös ensimmäinen vuoteni kirjastotyöntekijänä ylipäätään. Olen kyllä viihtynyt, sekä alalla että Sallassa.

Vuoteen on mahtunut paljon kaikkea. Olen päässyt käymään sekä Pohjois-Suomen kirjastoautopäivillä Oulussa, että valtakunnallisilla kirjastopäivillä Hämeenlinnassa, saanut valmistautua Lapin kirjastopäiville täällä Sallassa (itse päivänä olinkin sitten kipeänä kotona), osallistua uuden kansallispuistomme avajaisiin ja moniin muihin mukaviin tapahtumiin ja koulutuksiin. Myös aivan tavalliseen kirjastoarkeen mahtuu hämmästyttävän paljon kaikkea, kuten vaikkapa teatteria, tanssia, kirjailijavierailuja, lukupiirejä, taidenäyttelyitä ja ties mitä.

Kirjaston asiakkaana olen aina ollut ahkera mutta epäsosiaalinen. Teen varaukset netissä, lainaan automaatilla ja välttelen viimeiseen asti avun pyytämistä henkilökunnalta. Nyt kun katson kirjastoa tiskin toiselta puolelta, pidän vanhaa itseäni ehkä hieman hupsuna. Asiakkaitahan varten me täällä kirjastossa olemme. On mukavaa suositella hyvää kirjaa tutulle asiakkaalle, auttaa digipulmien kanssa painivaa kävijää ja vaikka vain kertoa, mistä löytyy vessa.

Kylien Tarinatuvat -hanke, josta kirjoitin tänne blogiin aiemmin, on nyt hankeraporttia vaille valmis. Sekä hankkeen että vastuullani olevan kirjat kotiin -palvelun ansiosta olen saanut kiertää monipalveluauto LukuWoortilla ympäri Sallan kyliä, joten uusi kotikunta on tullut tutuksi melkein jokaista pikkutietä myöten. Pärjään sokkeloisimmillakin reiteillä jo ilman navigaattoria! LukuWoortin kuskina olen päässyt ajamisen lisäksi myös esimerkiksi kolaamaan lunta, juuttumaan asiakkaan mutaiseen kevätpihaan, pesemään auton mudasta ja väistelemään poroja ja muuta tieliikennettä.

Uskon, etten olisi voinut saada näin monipuolista ensimmäistä työvuotta muualla kuin pienessä kirjastossa. Henkilökuntaa on vähän, joten vaikka kaikilla periaatteessa onkin omat vastuualueensa, teemme paljon asioita yhdessä. Lisäksi jaamme työhuoneen kansalaisopiston ja kulttuuripalveluiden kanssa, minkä ansiosta olemme väkisinkin tiiviisti mukana toistemme tapahtumissa. Ideoita on helppo jakaa puolin ja toisin, ja uusien asioiden kokeileminen on näppärää, kun mittakaava on pieni. Toisinaan on todella hiljaista, toisinaan tuntuu kuin koko kirjasto olisi ääriään myöten täynnä ääntä. Kumpiakin hetkiä on oppinut arvostamaan.

Juuri alkanut vuosi tuo mukanaan taas paljon uusia kokemuksia. Muutaman päivän kuluttua Sallan kirjaston henkilökunta valloittaa Posion kirjaston (ja toisinpäin) ja kuka tietää, mitä loppuvuoden aikana tapahtuu!

Hyvää tätä vuotta!

-Lila, Sallan kirjasto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s