Kategoria(t): Yleistä

Ensimmäinen työpäivä


Aluksi haluan sinun kuvittelevan ensimmäistä päivääsi työssä. Muistatko sen jännityksen ja ajatukset mitä silloin oli? Tunsitko sen? Missä osaa kehoa se tuntui? Mietit luultavasti kuinka sinut otetaan vastaan, kuinka paljon uutta asiaa tulee oppimisen ja kokemuksen myötä ja miten varmistat oman paikkasi työyhteisössä.

Muuta mielikuvaa niin, että olet ollut jo pitkään samassa työpaikassa. Lähdet kuukauden pituiselle lomalle.  Loman jälkeen palaat töihin. Mietit mikä on muuttunut poissaolosi aikana, mitä uusia käytäntöjä ja tehtäviä on tullut. Oppisitko ne? Saatat olla vielä lomatunnelmissa ja hieman pöllähtänyt arkeen paluusta.

Pidennä nyt mielikuvissa loma-aikaa vuoteen. Olet ehkä opiskelemassa sinulle mukavaa asiaa. Opit uusia asioita eikä sinun tarvitse huolehtia työpaikkasi asioista. Keskityt täysillä opiskeluusi. Työasiat tulevat aikanaan. Luotat siihen, että opit uudet eteen tulevat asiat vapaasi jälkeen.

Muuta kuvitelmasi sairaslomaksi. Miten mielikuva muuttuu? Poissaolosi jälkeen sinun tulee ottaa myös huomioon sairauden tuomat rajoitteet, mahdolliset muistin katoamiset ja työympäristön muuttuminen ja paljon muuta. Nyt saat aavistuksen siitä, missä tilanteessa pitkältä sairaslomalta palaava on.

Töihin palaamista helpottaa osa-aikaisuus. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tehdään joko lyhennyttyä päivää tai viikkoa.  Tämä palvelee sekä työntekijää että työpaikkaa antaen myös rauhaa työntekijän toipumiselle.

Inhimillisen elämän ollessa kyseessä toipuminen ja siihen liittyvät tunteet eivät kulje näin suoraviivaisesti vaan tie paranemiseen ja työkuntoon tulemiseen on pitkä ja mutkikas. Tähän tarvitaan sekä työtovereilta että työntekijältä itseltään kärsivällisyyttä ja malttia. Liika hoppu ei ole hyvästä muttei myöskään liika odottelu tai se kuuluisa tuleen makaamaan jääminen.

Summa summarum toipuvan mielessä saattaa liikkua paljon asioita työhön paluun myötä; Mitä uutta on työpaikalle tullut? Miten minut otetaan vastaan? Miten osaan työtehtäväni? Ajatuksia tulee sekä negatiivisia että positiivisia kuten elämässä yleensäkin. Kriisi on ollut todellinen, mutta siitä selvittiin ja selvitään. Kuitenkin, kaikesta huolimatta, on tämä myös uusi alku. Uuden käytäntöjen luomisen aikaa sekä työ- että henkilökohtaisessa elämässä. Ja tämä tuo mieleen alun kuvitelman ensimmäisestä työpäivästä. Sen jännittävän ja kihelmöivän tunteen mihin minä/sinä pystyykään.

Ensimmäisen työpäivän tunteen voi palauttaa mieleensä milloin vain ja elää sen mukaisesti. Mielestäni on onnekasta, että mieli pystyy kuvittelemaan ja elämään sen mukaisesti (tietenkään työtehtävien osaamista unohtamatta!). Onnekasta on myöskin se, että tuon ensimmäisen päivän voi konkreettisesti elää uudelleen, kriisinkin jälkeen, muuttuneena.

Sari Hakko

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s