Kategoria(t): Yleistä

Kokemuksia 40-vuotisesta kirjastotyöstä ja korona-ajasta


Korona toi asiakkaita takaisin. Tämän toteaa yli 40-vuoden kirjastotyökokemuksella Enontekiön kirjaston kirjastovirkailija Pirjo Salonen.

”Olemme tosi tyytyväisä, että vanhoja asiakkaita on palannut asioimaan kirjastoon korona-aikana ja he ovat kertoneet löytäneensä uudelleen kiinnostuksen lukemiseen. Palkitsevaa on myös ollut, kun olemme onnistuneet opastamaan ikäihmisiä omatoimikirjaston käyttäjiksi.”

Pirjo tuli kirjastoon töihin 1981 työvoimatoimiston vinkistä ja löysin oman alansa. Alussa vaivasi hiukan ujous asiakaspalvelutilanteissa, mutta silloinen kirjastonhoitaja Marita Mäkelä oli rohkaiseva, osasi opettaa työhön ja kannusti opiskelemaan alaa. Pirjo muistelee lämmöllä ensimmäistä esimiestään, rohkeus palvelutilanteissa kasvoi.

Pirjo Salonen

”Olen tykännyt asiakaspalvelutyöstä. Kirjojen suositteleminen on erityisen helppoa asiakkaille, jotka osaavat kysyä ja pyytävät apua”, kertoo Pirjo.

”Uran alkuaikoina kirjojen parissa työskenneltiin enemmän, luettelointi tehtiin itse ja käytössä olivat pahviset kortistokortit, nykyisin kirjan lainauskuntoon laittaminen hoituu viidessä minuutissa”, Pirjo miettii alan kehitystä.

Myös se on muuttunut, että nykyisin kirjastossa hoidetaan kirjastotyön ohessa muitakin tehtäviä: järjestetään tapahtumia, hoidetaan kuntosaliavainkortteja sekä myydään konsertti- ja kylpylälippuja.

Sisäänkäynti Enontekiön kirjastoon

”Pienen kirjaston on hyvä kuulua Lapin kirjastojen verkostoon, mutta toivottavasti yhteistyön kehittyminen ei johda paikallisen kirjastotyön hiipumiseen”, pohtii Pirjo tulevaisuudennäkymiä.

Oman kirjaston suhteen toiveissa on tilojen ehostaminen entistä monipuolisempaan käyttöön sopiviksi, toivottavasti jopa uudet tilat ja edelleen tapahtumien järjestäminen, että ihmisten kiinnostus kirjastossa käyntiä kohtaan säilyisi.

”Toivottavasti työlle löytyy myös hyvä jatkaja”, Pirjo tuumii, loppukeväästä häntä odottavat hyvin ansaitut eläkepäivät.

Lapin kirjastot toivottavat aurinkoisia eläkepäiviä Pirjolle!

Kirjoittaja: Enontekiön kirjaston henkilökunta

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s