Kategoria(t): Yleistä

Työharjoitteluni Muonion kunnankirjastossa


Olen asunut 16 vuotta Muoniossa, ja kirjastossa olen ollut aiemmin vain asiakkaana. Työskentelin eläintenhoitajana, mutta jouduin vaihtamaan alaa. Joitain vuosia sitten pääsin Muonion kirjastoon työkokeiluun. Tuntui heti hyvin kotoisalta ja ihmettelinkin, kuinka en ollut aikaisemmin tätä alaa keksinyt.

Nyt opiskelen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelualaa kolmatta vuotta. Viime syksynä minulla oli koulutukseen kuuluva 5kk työharjoittelu, josta puolet tein ensin Suomen Kalakirjastossa. Toinen puolikas oli Muonion kunnankirjastossa, jossa pääsin myös tutustumaan Yhteispohjoismaisen kirjastoauton toimintaan.

Kuva Sylvia Veini joulukuu 2021, Pallas

Aloittaessani opiskelun Seinäjoella, en yhtään vielä tiennyt missä harjoitteluni suorittaisin, ja se tuntui kovin kaukaiselta. Seuraavana keväänä jouduttiinkin sitten siirtymään etäopetukseen ja palasin takaisin kotiin Muonioon. Minulla kävi hyvä tuuri, että kunnasta löytyy niin yleinen kuin yksityinenkin kirjasto ja onneksi pääsin harjoittelemaan molempiin. Lisäksi on myös Yhteispohjoismainen kirjastoauto, joka on ainutlaatuinen.

Työkokeilussa olin oppinut jo hyllyttämistä ja muita perustyötehtäviä, mutta nyt pääsin syventymään kirjastotyöhön paremmin. Opiskelun myötä koko kirjaston toiminta on auennut enemmän. Asiakkaana ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon muutakin työtä on kuin vain hyllytystä, lainausta ja palautusta.

Kirjastotyöhön kuuluu mm. mediakasvatusta ja tiedonhakua. Asiakaspalvelussa autetaan vaikka jonkun tietyn teoksen löytymisessä, tai laajemmin tiedonhaussa jostain tietystä aiheesta. Asiakkaita on eri ikäisiä, jolloin he tarvitsevat eri asioita. Asiakas voi olla paikallinen, turisti tai sesonkityöntekijä.

Kirjaston kokoelmien materiaalia tilataan, käydään läpi ja uusitaan, sekä varauksia lähetetään kirjastojen välillä. Kirjastoauton kokoelmissa on huomioitava vielä eri kielialueet joilla käydään, sekä rajallinen tila autossa.

Kirjastossa on kirjojen lisäksi lehtiä, nuotteja, musiikkia, pelejä, elokuvia, sekä tietokoneet ja tiloja asiakkaan käyttöön. Kirjasto tekee yhteistyötä mm. varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa, ja järjestää tapahtumia. Kirjaston syvällisempi merkitys on siinä, että se on keskeinen palvelu, joka ulottuu koko yhteiskuntaan. Kirjastoauto vie palvelua niille, jotka eivät itse pääse paikalle. Ala kiinnostaakin minua kirjojen lisäksi myös siksi, että siinä voi auttaa ihmisiä niin monella tapaa.  

Vaikka tapahtumia ei ole oikein voitu järjestää, onnistui pari satutuntia harjoitteluni aikana. Pääsin myös itse yhdellä kertaa lukemaan lapsille jouluaiheisen sadun, mikä olikin yllättävän helppoa. Yleisö oli hyvin kilttiä ja osallistui innokkaasti. Joulun alla oli paljon puuhaa. Askartelimme mm. yllätyskirjapaketteja lainattavaksi, sekä koristelimme kuusen joulukeräystä varten.

Työ Muoniossa oli monipuolista ja minut otettiin hyvin mukaan kaikenlaiseen toimintaan. Asiakkaat ovat kiinnostuneita saamaan tietoa ja palvelutilanteet melko monipuolisia.  Työilmapiiri on todella hyvä, ja työkaverista pidetään huolta. Pandemian keskellä tuntui, että kirjasto on ehdottoman tärkeä ja auttaa ihmisiä pysymään kiinni arjessa. Mielelläni työskentelisin Muonion kirjastossa jatkossakin.

Kaisa Hatanpää 26.1.2022 Kangosjärvi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s