Kategoria(t): Yleistä

Ajankohtaista lukemista yli puolen vuosisadan takaa: Rutto / Albert Camus


Kemijärven kansalaisopiston kirjallisuuspiiri käsitteli tiistaina 11.1. kokoontumisessa Albert Camusin ajankohtaista Rutto -teosta. Kirja on kirjoitettu v. 1947 ja se suomennettiin heti seuraavana vuonna. Suomennoksia on tarkistettu kahteen otteeseen, viimeisin 2020.

Kirja kertoo kuvitteelisen algerialaisen Oran -nimisen kaupungin, ajatumisesta ruttoepidemian valtaan. Kirjasta löytyy liiankin paljon yhtymäkohtia tämän päivän pandemian vaivaamaan maailmaan. Ensin viranomaiset vähättelevät, sitten ei haluta uskoa taudin leviävän, toiset taas hyötyvät tilanteesta ja toiset eivät usko koskean itseä ollenkaan.

Kirjassa seurataan muutaman yksilön elämää; lääkäri Rieux uupuu taisteluusa ruttoa vastaan, lehtimies Rambert halusi paeta pois kaupungista ”Enhän minä edes asu täällä”. Muitakin kohtaloita selvitellään perusteellisemmin, mutta kirja kuvaa paremminkin sitä, miten yhteisö suhtautuu täydelliseen eristämiseen.

Kirjasta voi lukea liiankin tuttuja asioita ””..rutto oli tosiassa kietonut verkkoonsa kaiken. Ei ollut enää yksilöllisiä kohtaloita, olimme kaikki samaa joukkoa…”. Nytkään kukaan meistä ei voi kuvitella olevansa täysin suojassa, yksilönä. Ollaan huolissaan omasta toimeentulosta, enemmän kuin terveydestä – matkailun pelätään kärsivän…

Kirjan on sanottu kuvaavan miehitettyä Ranskaa. Itselle tuli enemmän mieleen sodanaikainen Saksa joukkohautoineen ja koska pakenemisen mahdollisuutta ei ollut.

Jokatapauksessa kirja on loistavasti kirjoitettu! Olisipa ollut mukava lukea tämä joskus 4 vuotta sitten, mitenkähän sen olisi lukenut vain vertaavatta nykypäivään.

Kirjaa löytyy Lapin kirjastosta eri painoksina, tarkista saatavuus tästä.

Camus: Rutto
  • Albert Camus: Rutto
  • Ranskankielinen alkuteos La peste 1947
  • Otava, 1948
  • Suomentanut Juha Mannerkorpi 1948, tarkistettu laitos Jukka Mannerkorpi 1995
Advertisement

Tekijä:

Kirjastoammattilainen, joka tykkää vaikka mistä: kirjallisuudesta lähinnä sydäntä on lasten- ja nuorten kirjallisuus ja vanhanajan dekkarit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s