Kategoria(t): dekkarit, kaunokirjallisuus

Mikä makea dekkari!


Alan Bradley: Piiraan maku makea. Bazar, 2014 (388 s.)

Piiraan maku makea on kanadalaisen Alan Bradleyn kirjoittama salapoliisiromaani, joka avaa kymmenosaisen Flavia de Luce -jännityskirjasarjan. Tämä mainio teos julkaistiin alkukielellä vuonna 2009 ja suomeksi myöhemmin vuonna 2014. 

Kirjan päähenkilö, nokkela 11-vuotias Flavia, asuu leski-isänsä ja kahden vanhemman siskonsa kanssa vanhassa sukukartanossa Bishop’s Laceyn kylässä. Flavia rakastaa kemiaa, mutta inhoaa sisariaan, joiden suhteen hänen täytyy olla jatkuvasti varpaillaan. Tunne on kuitenkin molemminpuolinen, sillä isosiskojen on varottava Flavian touhuja. Flavia on nimittäin nuoresta iästään huolimatta oikea mestarimyrkyttäjä. 

Eräänä päivänä Flavian puuhastellessa kemianlaboratoriossaan kartanon portailta löytyy kuollut lintu, jolla on nokassaan salaperäinen postimerkki. Flavian ihmetykseksi isä vaikuttaa järkyttyneen linnusta pahemman kerran, eikä tilannetta paranna salamyhkäinen riitely, jonka äänet kantautuvat pienen salapoliisin korviin isän työhuoneesta. Pian kurkkupenkistä löytyy puhuva ruumis, joka saa poliisit ravaamaan paikalla. Flavian jännittävä seikkailu alkaa.

Paatuneena dekkarifanina innostuin tästä kirjasta heti, kun näin takakannen maininnan yhteneväisyyksistä neiti Marplen ja Viisikon kanssa. En joutunut pettymään. Tällainen nuoren tytön näkökulma rikollisuuteen on hyvin raikas. Ruumiin löydyttyä Flavia alkaa hetimmiten selvittämään, mistä jutussa on kyse, apunaan Gladys-polkupyörä sekä luontainen taipumus uteliaisuuteen. Siitä huolimatta, että kirjan keskiössä on murha ja Flavia on aika ajoin kuolemanvaarassa, minulla oli hauskaa aina kirjaa lukiessani. 

Flavian toilailut ovat huvittavia, vaikka toisaalta koko ajan saa hämmästyä lapsen mahtavia päättelytaitoja. Selvitellessään murhatapausta varsin terävänäköisesti Flavialle on käydä köpelösti useampaan otteeseen. Tytön kiipeillessä ja kompuroidessa kellotornissa alkaa itseäkin huimata, eikä pako pelottavan majatalonisännän nenän alta ole tylsää luettavaa sekään.

Voin todella suositella teosta kaikenlaisille lukijoille. Piiraan maku makea on suhteellisen kevyttä luettavaa, joten se sopii aurinkoiseen kevätpäivään kuin nyrkki silmään. Ja koska jatko-osia on roppakaupalla, lukemista riittää vaikka lomaan saakkaa.

Alina Rajatalo, TET-harjoittelija / Rovaniemen kirjasto

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s