Kategoria(t): Yleistä

Miten kirjastoissa jaksetaan?


Suomen kirjastot ovat kiinni. Lapin kirjastoissa on monenlaista tilannetta henkilökunnan suhteen, on lomautusta, on palkanmaksun keskeytystä ja normaalia työssäoloa. Sompion kirjaston henkilökunta on töissä, mutta lomautus alkaa kesäkuun alussa. Lomautus koskee koko henkilökuntaa ja se kestää ensin kaksi viikkoa, mutta lomautusta jatketaan mikäli poikkeusolot ja kirjastojen kiinniolo jatkuvat.

Kaikkia työntekijöitä rasittaa epävarmuus, emme tiedä mitä tapahtuu, milloin tai tapahtuuko mitään. Kirjastonjohtaja on päätyökseen laatinut erilaisia selvityksiä siitä, mitä kirjastossa tehdään, kun ovet sulkeutuivat. Oletuksena kunnan päättäjillä on, että töitä ei juurikaan ole, kun asiakkaat puuttuvat. Asiakaspalvelu on kuitenkin kirjastoalan kruununjalokivi tai jäävuoren huippu, joka pohjaa kaikelle muulle perustyölle. Joten asiakaspalvelun keskeytyminen ei tarkoita töiden loppumista.

Mutta miten sitten työpaikalla jaksetaan? Miten pidetään itsestä ja työkaverista huolta turvavälien, käsidesipullojen ja kertakäyttöhansikkaiden maailmassa?

Tassuterapia

Paju1

Sodankylän kirjastossa on ollut suuri onni saada karvatassuterapiaa. Kirjaston projektityöntekijän ihastuttava koiranpentu Paju on käynyt piristämässä työntekijöiden mielialaa. Voi sitä sirkutusta, kun Paju on tullut ovesta sisään. Suupielet ovat levenneet isoon hymyyn ja silmät kirkastuneet ja kauniit naururypyt lisääntyneet silmäkulmissa. Aivan silmissä sydämen syke on hidastunut ja stressitaso madaltunut. Kiitos Paju! Paju esiintyy myös Sompion kirjaston youtube-kanavan tähtenä esimerkiksi elokuvassa Kadonnut kirja, kannattaa katsoa.

Hassuttelu

Kan man prata svenska på arbetsplatsen? Vai oliko se i, vid eller vad var det. Javisst, det kan man väl göra. Vi hade en rolig stund när vi var bättre folk och praktiserade den andra språken. Oi då, det hjälpte våran hjärna fungera mycket bättre och hela dagen vi var energiska och glada och vi jobbade med fart, ups, kan hända att det inte alltid var riktigt enligt grammatiken, men resultatet var förstås det som var meningsfullt.

endag

Hassuttelu ja yhdessä nauraminen auttavat jaksamaan ja niistä saa energiaa pitkäksi aikaa. Toki samalla voi myös kohentaa kielitaitoa, kun kokeillaan kaikkia mahdollisia muita kieliä, joita edes vähänkin osataan. Tämä on aikaa, jolloin vitsit ovat vähissä, siispä iloa pitää keksiä uudesta arjesta.

Tulokset

On palkitsevaa saada jotakin aikaan. Kun on tyhjentänyt kaksi lakkautettua lainausasemaa ja siirtänyt muutaman tuhat kirjaa kahdenkymmenen ja neljänkymmenen kilometrin päästä kylän pääkirjastoon, voi tuntea helpotusta ja suurta tyydytystä. Vai voiko?

Savu2

Savukosken kirjasto on nyt täpö täynnä Martin kylästä ja Tanhuasta tuotuja kirjoja, jotka pitää käsitellä. Ja ne pitää varastoida. Kirjastoammattilainen pitää haasteista kuten: miten muuttua lisätilaksi, miten säilöä aineistoa, niin että kirjastoa pystyy käyttämään?

Kokoelmatyö etenee poikkeusoloissa, mutta sehän on kirjaston Iisakin kirkko. Kokoelmatyö käsittää kaikki vaiheet aineiston valinnasta ja hankinnasta sen lopulliseen poistamiseen. Kirjaston avokokoelman hoito tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen aineistoyksikkö käytetään kirjastojärjestelmän kautta ja katsotaan, että sen tiedot ovat oikein, samalla arvioidaan aineiston kunto, ajankohtaisuus ym. ja päätetään, säilyykö nide kokoelmassa vai poistetaanko se. Myös hyllyt ja niteet pyyhitään. Niteet, joita kirjastojärjestelmä ei tunnista, korjataan. Näitä tunnistamattomia niteitä on vieläkin runsaasti vuoden 2017 kirjastojärjestelmävaihdon seurauksena.

Arjuska

Laskimme, että jos työntekijä keskittyy koko työpäivän ajan vain ja ainoastaan avokokoelman läpikäyntiin hän saattaa parhaassa tapauksessa selvittää noin 100 nidettä (erittäin optimistinen arvio!). Jos kirjaston kokoelma on kaikkineen runsaat satatuhatta nidettä, niin työpäiviä tarvitaan 1000. Työajassa tämä luku tarkoittaa noin 4,76 vuotta! Ja tämän voi saman tien kertoa kahdella, koska 50 nidettä päivässä on lähempänä totuutta.

Työ ei siis kirjastoissa lopu, eikä huumorikaan, toivottavasti!
Voidaan kaikki hyvin ja jaksetaan päivä kerrallaan 🙂

Sompion kirjastolaiset

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s