Maailmanlopun merkitYuri Herrera. Maailmanlopun merkit. Sammakko, 2016. 115 s.

 

Kaupunkipahanen Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla on romahtamaisillaan kellareihin. Maan hulluus vetää nieluunsa epäonnisia ihmisiä  Vuosisatoja jatkunut hopeavimma on tehnyt kaivoskaupungin kamarasta heikon ja arvaamattoman.

Ontossa kaupungissa kukoistaa machokulttuuri ja pätevät alamaailman lait.

Kaupungista lähtee ihmisiä Rio Granden yli Yhdysvaltoihin kohti parempaa elämää. Matka on vaarallinen ja unelmien toteutuminen epävarmaa. Kirjan päähenkilön, Makinan veli on yksi lähtijöistä. Veli uskoo perineensä maapalan joen toisella puolella. Makina lähtee äitinsä pyynnöstä etsimään veljeään ja viemään tälle viestiä äidiltä. Mukana kulkee myös toisenlainen viesti: nuori nainen suostuu alamaailman kuriiriksi, koska uskoo sen helpottavan veljen löytämistä.

Yuri Herreran Maailmanlopun merkit kuvaa koruttomasti laittomien siirtolaisten kohtaamia vaaroja ja väkivaltaisen rikollisuuden kyllästämää todellisuutta. Toisaalta Makinan matkan kuvaus muistuttaa myyttistä kertomusta. Hän saa vaikean tehtävän, jonka suorittamisessa kohtaa vaikeuksia ja esteitä, mutta myös auttajia ja ihmisten välistä lämpöä. Peloton ja neuvokas Makina on tottunut pärjäämään miehisessä maailmassa, mutta selviääkö hän matkasta ja löytyykö veli? Onko matka loppu kaikelle vai uusi alku?

Kirjan kieli on omalaatuinen yhdistelmä pelkistettyä toteavuutta ja kaunista vertauskuvallisuutta.  Lukujen nimet, kuten “paikka, jossa tuuli viiltää kuin veitsi” ja “paikka jossa ahmitaan ihmissydämiä”, vahvistavat kertomuksen sadunomaisuutta.

Joskus on nautinto lukea kirjaa, jossa ei ole tippaakaan ylimääräisiä jaarituksia. Aina ei suureen kertomukseen tarvita paljon sanoja ja sivuja.

Helmet-lukuhaasteessa on pian ajallisesti  kulunut ensimmäinen neljännes ja haastekohdista olen täyttänyt jo 21 (olen hyväksynyt saman kirjan useampaan kohtaan). Tähän mennessä en ole etukäteen miettinyt kirjan sopimista haasteeseen, vaan katsonut kirjan luettuani, mitkä haasteen ehdoista täyttyvät. Osa haasteista voi osoittautua hankaliksi, joten loppuvuodesta kirjojen valintaa joutuu varmaan miettimään tarkemmin.

Maailmanlopun merkit -kirjasta suoritusmerkinnät voisivat tulla seuraaviin kohtiin:

  • 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
  • 17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
  • 26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
  • 33. Selviytymistarina
  • 39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama

 

Sanna Haakana, Rovaniemen kaupunginkirjasto

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s