Kategoria(t): kirjavinkkaus, musiikki, Yleistä

Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivä 8. joulukuuta


Sibelius_with_notesTänä vuonna juhlitaan Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää. Lähes jokainen suomalainen on kuunnellut Sibeliuksen sävellyksiä, tietäen tai tietämättään. Finlandian aloittama Tuntematon sotilas-elokuva sykähdyttää joka katselukerralla, ja osoittaa musiikin voiman myös elokuvassa.

Sibeliuksesta on kirjoitettu erinäinen määrä elämäkertoja, mutta myös muutamassa kaunokirjallisissa teoksissa löytyy Sibelius-niminen fiktiivinen henkilö.  Vuonna 2015 ilmestynyt Sanasinfonia : novelleja Sibeliuksesta antologian kirjoittajina on mm. Emmi Itäranta, Olli Jalonen ja Petri Tamminen. Lukijalle on luvassa erilaisten teemojen nautittava kokonaisuus mystiikasta, hupailusta ja oudoista tapahtumista.

Bo Carpelanin Axel on klassikko. Koskettava romaani taiteesta, musiikista, ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Jan Blomstedt peilaa kirjassaan Sibeliuksen pyörä 1900-luvun alun sivistyneistön elämää Helsingissä, ja siellä on Sibeliuskin. Myös lastenkirjoista löytyy Sibelius. Paula Norosen Supermarsu ja jääräpää Janne on humoristinen kertomus Jannesta, Ainolasta ja marsusta. Vau, Sibbe ja marsu!

Linkkejä Sibelius-tietouteen:

http://sibelius150.org/fi

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3630/

http://www.ainola.fi/jean_sibelius.php

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s