Kirjat kotiovelle ja porstuan puolelle asti


Aloitin reilu kuukausi sitten uusissa työtehtävissä Rovaniemen kaupunginkirjastossa. Kyse on Kirjat kotiin –nimisestä palvelusta, joka nimensä mukaisesti tarkoittaa kirjojen sekä muun aineiston toimittamista asiakkaille kotiin ihan sisälle asti. Palvelu on lanseerattu pari vuotta sitten ja sitä varten on hankittu myös kirjaston käyttöön monipalveluauto, jonka avulla kirjojen vienti kaukaisillekin asiakkaille onnistuu. Alueena on koko armas laaja kaupunkimme pikkukyliä unohtamatta, joten välillä kirjojen toimitus vie useamman tunnin työpäivästä.

Jos et pääse itse kirjastoon… #kirjatkotiin #roikirjasto

Kuva, jonka Rovaniemen kaupunginkirjasto (@roikirjasto) julkaisi 27. 08ta 2015 klo 5.20 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Kuka sitten pääsee asiakkaaksi? Rovaniemen kaupunginkirjaston nettisivuilla kerrotaan seuraavaa: ”Kirjat kotiin -lainauspalvelu on tarkoitettu kaikille rovaniemeläisille, jotka eivät esimerkiksi sairauden, vamman tai korkean iän takia voi itse asioida kirjastossa.” Asiakkaita palvelussa on tällä hetkellä parisenkymmentä kukin henkilökohtaisesta syystä. Palvelua aloitettaessa asiakkaalta kysellään tämän luku- tai kuuntelumieltymyksiä ja aineistoa toimitetaan niiden mukaan, tavallisesti kerran kuukaudessa. Asiakkaan saavutettavissa on koko kaupunginkirjaston kokoelma: kirjat, lehdet, äänikirjat, cd:t, dvd:t sekä myös isotekstiset kirjat ja selkokirjat. Laina-ajat ovat joustavat ja ne voidaan sopia käyntikertojen mukaan eikä myöhästymismaksuja peritä.

PorovaaraMiltä tämä kaikki sitten näyttää ja tuntuu työntekijän näkökulmasta? Itse toimin palvelussa ainoastaan kuljettajana eli käyn henkilökohtaisesti asiakkaiden luona toimittamassa heille aineistot, toinen henkilö huolehtii aineiston valinnasta ja yhteydenpidosta asiakkaisiin. Junantuomana autottomana keskustan asukkina lähiseudut olivat jääneet minulle vielä tuntemattomiksi, joten tässä tarjoutui tilaisuus tutustua myös niihin kotikäyntien aikana. Täytyy sanoa, että maisemat varsinkin ruskan aikaan ovat olleet kovin mykistävät, kapeat päällystämättömät pikkutiet kylien välillä eivät niinkään. Haasteita on tuonut myös tuntemattomilla teillä navigaattori, joka ohjaa joko täysin väärään suuntaan pienille kinttupoluille tai jättää huomioimatta lyhimmät reitit. Pimeän ja liukkaiden aikaan todellisuus on vielä karumpi. Samoin poroja näkee pitemmillä reiteillä tienvierustoilla joka ikinen kerta.

Kaiken korvaa kuitenkin asiakkaan riemu ja loiste kasvoilla, kun hän saa mielenkiintoista aineistoa tai sen päivän tai viikon ainoan juttukaverin kotiinsa. Siitä mielestäni kirjastotyössä on pohjimmiltaan kyse: tuoda sisältöä elämään. Jos kiinnostuit, katso lisätietoja tästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: