Kategoria(t): musiikki, tietokirjallisuus

Tulin puuteriksi Tampereen poskeen


Heikkinen: Risainen elämä
Heikkinen: Risainen elämä

Antti Heikkinen: Risainen elämä Juice Leskinen 1950-2006. Siltala

Juice Leskinen syntyi Juankoskella helmikuussa 1950 ja kuoli Tampereella marraskuussa 2006. Näiden vuosien väliin mahtuu yhden ihmisen risaisen elämän lisäksi värikästä  suomalaisen rockmusiikin  historiaa.

Antti Heikkinen on tehnyt Juicesta perusteellisen kirjan.Kirja kertoo kronologisesti Juhani Leskisen, Jussin, Juicen elämän Juankoskelta Tampereelle. Lapsuuden ajan onni loppui isän varhaiseen kuolemaan ja ilkeään isäpuoleen, joka varjosti Juicen nuoruutta. Sanavalmis mummo opetti jo pientä Jussia kielenkäytön sosiaaliseen puoleen. Nämä lapsuuden kokemukset vaikuttivat myöhemmin vaikkapa Juicen suhteissa omiin lapsiin.

Kirjassa toistuu usein Juicen vaikeus ilmaista itseään muuten kuin musiikissaan. Moni Juicen laulut löytänyt tunnistaa niissä itsensä, kirjassa esimerkiksi piispa Wille Riekkinen kertoo Viidestoista yö-laulun kolahtaneen. Toinen toistuva asia on Juicen alkoholin käyttö, joka luettuna kuulostaa välillä käsittämättömältä.

Juicen elämä ja tuotanto limittyvät tekstissä. Juicen musiikin tekeminen on kirjan pääasia. Musiikin liikkeelle paneva henkilö on Juice, mutta yksin hän ei olisi saanut sitä mainetta ja kunniaa, joka hänen musiikkiinsa liittyy. Taitavat muusikot eri vuosikymmenillä tulivat mukaan keikoille ja levytyksiin. Näitä henkilöitä on laulettu vaikkapa Pieksämäen aseman blues- biisissä.Antti Heikkinen selostaa Juicen levyjen kappaleet yksityiskohtaisesti, myös niiden vastaanoton ja jälkimaineen. Hän on penkonut valtaisan arkistomateriaalin, myös kuvaa ja ääntä sisältävän. Kuvia on runsaasti myös kirjassa, eikä mitään pönötyskuvia

Antti Heikkinen on käynyt läpi Juicen elämää ja tuotantoa, hän on haastatellut lähes sataa Juicen aikalaista ja sukulaista ja hänet tuntenutta henkilöä. Antti Heikkinen on myös omana persoonanaan mukana tekstissä. Heikkinen ei tee Juicesta patsasta vaan kertoo elävällä ja arvostavalla tavalla monipuolisesta ja ristiriitaisesta taitelijasta ja ihmisestä. Elämänkerrassa tiedetään viimeisen luvun sisältö, mutta kuinka Juice 1970-luvulla arvasi tehdä Klovni heittää veivin-laulun?

Tästä kirjasta on blogattu monella sivulla, joista ehkä yllättävin on Erkki Tuoniojan http://tuomioja.org/kirjavinkit/2014/11/antti-heikkinen-risainen-elama-juice-leskinen-1950-2006-478-s-juva-2014/

 

Tekijä:

Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s