Mausoleumi


mausoleumi

Hans Magnus Enzenberger: Mausoleumi. Kolmekymmentäseitsemän balladia edistyksen historiasta. Suomentanut Kari Aronpuro. 2013. Alkuperäinen teos ilmestyi 1975.

Enzenberberger (s. 1929) on merkittävä saksalainen runoilija sekä kustantaja, esseisti ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja.

Mausoleumi koostuu 37  kulttuurihistoriallisesti merkittävän – hyvässä tai pahassa – henkilön runomuotoisesta pienoismuotokuvasta. Suomentajan mukaan ”Enzenbergerin runot hänen edistystä kartoittavassa henkilögalleriassaan ovat paljolti fragmenteista rakentuvia konstellaatioita, jotka yhdessä muodostavat aukkoisen, totaliteettia hylkivän kokonaiskonstellaation.” No, tämän perusteella ei vielä kannata säikähtää ja jättää kokoelma lukematta.

E on nimennyt tyylilajin ballaadiksi ja vakiintuneen käsityksen mukaan balladi on tummanpuhuvaa,  sisällöltään kertovaa laulurunoutta.  Kokoelman runot ovat vaivoin laulettavissa. Tumma väri niihin tulee Enzenbergin historiankäsityksestä jonka mukaan valistuksen ja tiedon voittokulku ei ole ollut matkaa valoisampaan tulevaisuuteen eli edistystä. Tieto, tekniikka ja rationalismi  yhdistettynä häikäilemättämään vallankäyttöön on jättänyt ikäviä jälkiä.

Kirjan kaikki on 37 tekstiä on otsikoitu samalla periaatteella: kuvattavan henkilön nimikirjaimet ja suluissa syntymä- ja kuolinvuosi. Olemme siis hautausmaalla. Enzerberger ruotii suurmiesten tekoja ja tekosia ironian ja satiirin välinein, ei kunnioita kuin harvoja.

Tunnistin muutaman henkilön nimikirjainten ja vuosiluvun perusteella, osan tekstin perusteella mutta useimpia jouduin etsimään loppuun liitetystä henkilöluettelosta. Ilman googlea suurin osa olisi jäänyt pelkiksi nimiksi.

……………………

N.M. (1469 – 1527)  Niccoló, Niccoló viisisataavuotias veli/ seppeleen kuivista sanoista solmitun asetan luisille kulmillesi// Näin meidän kesken, meillä on oiva syy palvoa sinua/ kuiva ja pikkumainen kun olet ja teorioiden puhki syövyttämä//  Niccoló matelevan kulkutavan mestari/ halpamaisen tasavallan ikuisesti loukkaantunut virkamies….

C. R. D. (1809 – 1882) … Ruokamullan muodostuminen/ lierojen toimeliaisuuden tuloksena, havaintoja niiden elintavoista: viidenkymmenen vuoden uurastuksen hedelmä. / Maapallon historiassa merkitsevämpänä/ kuin ajatellaan, ne jauhavat/ lihasmahassaan maata humukseksi,/ tynnyreittäin, ääneti ja vastustamattomasti.

 

Kyösti Satokangas

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: