Rikosten kuningatar Uudesta Seelannista: Ngaio Marsh


Nyt kun YLE Teemalta tulee Maria Langin kirjoihin pohjautuvia elokuvia, halusin tuoda esille myös vähemmän tunnetun ”rikosten kuningattaren”, uusiseelantilaisen Ngaio Marshin (1895-1982). Hän kirjoitti 32 dekkaria, joissa kaikissa oli etsivänä Scotland Yardin ylitarkastaja Roderick Alleyn. Alleyn apurina toimi poliisitoveri Fox (veli-Fox) ja lukuisat kyläpoliisit ympäri Englantia ja vähän mantereenkin puolelta.

Alleyn vaimo Troy on kuuluisa maalari ja hän auttaa monessa jutussa miestään. Joissain kirjoissa hän on pääosassa, kuten teoksessa Murharisteily (Clutch of constables, 1968, suom. 1969), jossa Troy on kanavaristeilyllä ja kohtaa siellä erikoisia ihmisiä, joista yksi on kansainvälinen konna ja murhaaja. En voi olla kirjoittamatta konna, sillä henkilöstä kerrotaan vain vähän vastenmielisiä piirteitä, mitä nyt pari murhaa…

Murharisteily on alkaa Alleyn luennolla, jossa hän kertoo  miten hänen vaimonsa joutuu mukaan juttuun. Kirjassa vuorottelevat Alleyn luento ja Troyn kokemukset laivalla. Alleyn antaa luennoillaan vinkkejä kuulijoilleen (meille lukijoille), kuka murhaaja voisi olla, ilman että Troy (tai ainakaan tämä lukija) ei pääse vielä jyvälle.  Koska kirja on kirjoitettu 1060-luvulla, siinä ilmenee paljon asioita, joita ei näy yleensä ”kultakauden” dekkareissa: rotuennakkoluuloja ja pärinäpoikia muun muassa.

Marsin kirjoissa esiintyy paljon termejä, ihmisiä ja tapauksia, joista minä -60 -luvulla syntyneenä en tiedä mitään. Sen vuoksi tekniikan kehitys on niin ihanaa; voin saman tien tarkistaa kirjassa mainittuja asioita netistä älypuhelimellani. Jospa jotain tarttuisi muistiinkin… Marsh itse oli opiskellut taidetta nuoruudessaan, mutta suurempi rakkaus oli teatteri; hän jopa tuotti Shakespearen näytelmiä Uudessa Seelannissa.

Marshin dekkareista on tehty myös tv-sarja, mutta ainakaan itse en ole sitä päässyt näkemään. Kirjojakaan ei ole paljoa suomennettu, Lapin kirjastosta löytyy 6 teosta suomeksi, 2 englanniksi ja yksi ruotsiksi.

Oletko muuten löytänyt YouTuben äänikirjat? Sieltä voit esim. kuunnella iki-ihanan Benetict Cumberbatch lukemana Marshin ”Death in a White Tie” -teoksen.

Mainokset

Tietoja LeeVaara
Kirjastoammattilainen, päävastuualueena atk-asiat. Kirjallisuudesta lähinnä sydäntä lasten- ja nuorten kirjallisuus ja vanhanajan dekkarit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: