Erävaelluksilla!


 

Mahtava syksy! Olen päässyt vaeltamaan Alaskaan, Kanadaan, Pohjois-Kalotille ja Norjaan. Matkat ovat olleet aivan ilmaisia. Ne ovat kestäneet yhteensä melkein kuusi vuotta, mutta minä kävelin ne parin kuukauden aikana. Lisäksi oppaana oli eräilyn asiantuntija.

Mikä tällainen onnenkantamoinen voi olla?

STA_0325Norjalainen Lars Monsen on ikänsä kaiken ollut ulkoilmaihminen ja melkein päätoimisesti asunut teltassa. Hän kehitti harrastuksestaan ammatin eli teki pitkiä vaativia vaelluksia, hankki sposoreita, kirjoitti kokemastaan kirjoja ja myöhemmin myös kuvasi vaelluksiaan ja teki niistä dokumentteja.

Ensimmäinen pitkistä vaelluksista kesti vuoden ja silloin Lars vaelsi ystävänsä Trondin kanssa Norjan päästä päähän vuonna 1985. Norge på langs: ett år på vandring i villmarka kirjan sivuilla pääsee seuraamaan tätä nuorten miesten reissua. Kirjaa ei ole käännetty suomeksi, joten norjankielen tavaaminen hieman hidastaa tätä vaellusta.

Alaskaan sitten pääseekin suomenkielellä: Vaellus halki Alaskan. Seitsemän kuukautta erämaassa, jossa kenties ei kukaan kaksijalkainen ole aiemmin kulkenut. Mutta Lars ja matkakaveri Marit kulkevat. He kestävät melkomoisia koettelemuksia, mutta pääsevät vihdoin perille.

Kanadan reissuun Lars lähteekin sitten yksin valjakkokoirien kanssa. Kanada: armoton erämaa kertoo tästä melkein kolme vuotta kestäneestä matkasta. Kanadassa Monsen myös kuvasi, mutta dvd:tä Canada på tvers en valitettavasti ole vielä saanut käsiini. Lapin kirjaston kokoelmassa on yksi kappale, mutta sen kohdalla lukee erääntynyt laina.

Kotoisammissa maisemissa Monsen liikkuu Pohjois-Kalotti 365: eräseikkailuja Pohjolassa kirjassaan ja tästäkin on olemassa dvd, joka on nähty myös Suomen televisiossa. Monsen on jälleen liikkeellä kokonaisen vuoden, mutta nyt hänellä on yksi tukikohta, josta hän lähtee aina uudelle retkelle milloin Suomen Inari-järvelle, milloin osallistuu koiravaljakkokilpailuun Norjan puolella. Tukikohdassa hän saa huoltoa, uusia varusteita ja ruokatarvikkeita.

IMG_0327

Monsen on kirjoittanut myös eräretkeilyn opaskirjoja. ja kovana kalamiehenä kalastuskirjoja. Kaikkia kirjoja ei ole suomennettu. Monsenin kirjat ovat kiinnostavia, hän kirjoittaa hyvin ja rehellisesti. Lukija pääsee vaelluksen tunnelmaan. Upeat valokuvat näyttävät missä maastoissa liikutaan.

 

Varoitus: Vaelluskärpäsen voi purra, kun näitä lueskelee!

 

Hyviä eräretkiä toivottelee Sompion Tiina

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: