Kun sivilisaatio romahtaa


suojaanmetsansiimekseenJean Hegland: Suojaan metsän siimekseen.

Otava 1998

 

Syksyisessä metsässä kävellessä ja marjoja poimiessa tulee aina mieleen Heglandin vaikuttava kirja Suojaan metsän siimekseen.

Maailmassa on käyty rankkoja sotia vuosikaudet ja vaikutukset heijastuvat myös Pohjois-Amerikkaan, jonka yhteiskuntarakenne on hajoamassa. Sähköä ei enää ole, bensa on lopussa, kaupat on ryöstetty tyhjiksi ja virustaudit tappavat ihmisiä. Seitsemäntoistavuotias Nell ja kahdeksantoistavuotias Eva asuvat isänsä kanssa eristyksissä syrjäisessä kotitalossaan Kaliforniassa. Isän kuoleman jälkeen tytöt jäävät yksin ja henkiinjäämistaistelunsa apuna on tietosanakirja, kasviopas, intiaanitietoutta sisältävät kertomukset – ja oma maalaisjärki. Sisarukset rakastavat lukemista ja tarinassa myös kirjallisuuden klassikot ovat tärkeässä roolissa. Vaarallisimmaksi ei kuitenkaan osoittaudu villi luonto, vaan toiset ihmiset. Kirja on dystopia, mutta nykyuutiset sisältävät samanlaisia viestejä eri puolilta maailmaa. Soditaan, kuivuus vaivaa isoja alueita mm. Kaliforniassa, kansainvaellukset lisääntyvät hätää kärsivistä maista ja rikkaat länsimaat kuluttavat tihenevää vauhtia luonnonvaroja. Siellä metsässä kävellessä voi itse kukin tykönänsä miettiä riittäisikö vähempikin roina omassa elämässä ja mistä se elämänilo loppujen lopuksi löytyy.

 

Mainokset

2 Responses to Kun sivilisaatio romahtaa

  1. LeeVaara says:

    Kirja oli todella vaikuttava, ja minä olen jo tehnyt maailmanlopun kirjavalikoiman itselleni: ainakin Sudenpentujen käsikirja, Taitokirja (v. 1957) ja joku kasvikirja kuuluvat siihen. Mutta minkä kaunokirjan säästäisi siihen – se on vielä avoinna 🙂

    • Kati L. says:

      Jos vain yksi kauno mukaan, niin vaikeaksi menee. Miten olisi Seitsemän veljestä? Kalevala, kansanrunoutta. Tai sitten Aku Ankan taskukirjat koottuna niteenä vuodet 1960-1990:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: