Täysin toisin


Paula Tilli blogiinPaula Tilli: Toisin. Finn Lectura, 2013.

Paula Tillin kirja Toisin kertoo siitä, millainen on Aspergerin syndrooma ” sisältä päin”. Juuri tämän näkökulman vuoksi kirja on antoisa. Kirjan nimi Toisin kuvaa Paulan elämää ja kamppailua tulla hyväksytyksi erilaisena persoonana. Paulan saatua diagnoosin aikuisiällä hänen elämänsä helpottui. Paula toteaakin: minulla on Aspergerin syndrooma ja elämä on ihanaa.

Paula Tilli asuu nykyään Tukholmassa, mutta lapsuus- ja nuoruusajan koti oli Suomessa. Viime vuosina Paula Tilli on käynyt luennoimassa kokemuksistaan muun muassa kouluissa ja terveydenhoidon ammattilaisille. Häntä on haastateltu televisioon ja lehtiin, kirjan Facebookissa on tuhansia seuraajia.

Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä Paula Tilli kertoo Aspergerin syndroomasta ja lukuisia esimerkkejä omasta elämästään. Kirjan jälkipuolella on Paula Tillin elämänkerta. Se kuvaa paljolti aikaa, jolloin hänellä ei ollut vielä Aspergerin diagnoosia eikä ympäristökään ymmärtänyt, mistä oli kyse.

Paulalle naurettiin jo esikoulussa, mutta ala-asteen aikoihin alkoi varsinainen kiusaaminen. Kiusaamiseen syyllistyivät niin luokkatoverit kuin naapuruston muut lapsetkin. Opettajat eivät ymmärtäneet Paulan erityisyyttä. He yrittivät väkisin saada Paulaa toimimaan ryhmäkurin mukana, osallistumaan esimerkiksi Paulalle vaikeisiin peleihin.

Ei ollut mukavaa tulla kiusatuksi. Luulen, että Aspergerin syndrooma kuitenkin tietyllä tavalla auttoi minua kestämään pilkan. Osasin nimittäin sulkeutua muulta maailmalta ajattelemalla omia kiinnostuksen kohteitani, Paula Tilli muistelee.

Aspergerin syndrooma on neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö. Sitä pidetään autististen häiriöiden lievänä muotona, mutta Asperger-diagnoosin saaneet henkilöt ovat keskenään hyvin erilaisia. Tunnusomaista lähes kaikissa tapauksissa ovat vaikeudet sosiaalisessa kanssakäymisessä. Muita ovat mm. kommunikaatio, aistiherkkyys, motoriikka, epätasainen lahjakkuusprofiili. Paulalla on usein vaikea ymmärtää kehonkieltä: hän saattaa hymyillä, vaikka on masentunut tai surullinen. Se aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Monilla Asperger-henkilöillä on poikkeavia erityislahjakkuuksia, kielellisiä, taiteellisia tai matemaattisia. Paulan lahjakkuus ilmene kiinnostuksena kieliin ja kielioppiin. Hän on mm. kääntänyt oman teoksensa ruotsiksi ja englanniksi.

Paula Tilliä haastateltiin kirjan ilmestyttyä televisossa ja useissa aikakauslehdissä. Kirjaa on esitelty myös Asperger-syndromaisen sielu -blogissa http://aspergersielu.blogspot.fi/2014/01/paula-tilli-toisin-minun-asperger.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: