Vaarallista vallankäyttöä


Päästä meidät pelostaRuoho, Aila: Päästä meidät pelosta: hengellinen väkivalta uskonnollisissa yhteisöissä. 386 s. Nemo, 2013

Hengellinen väkivalta on ollut viimeaikoina esillä lehdissä, televisiossa ja radiossa. Parhaimmillaan uskonnot ja uskonnollisuus antavat ihmisille paljon hyviä ja rikkaita kokemuksia. Pahimmillaan epäterve hengellisyys aiheuttaa häpeää, pelkoa, syyllisyyttä ja raivoa. Kirjan tekijän lapsuuden perhe on kuulunut vanhoillislestadiolaisiin, hän sanoo kiinnostuksensa hengellisen väkivallan teemaan juontavan lapsuusajoilta. Kirjoittaja huomasi kuinka muissakin seurakunnissa ja hengellisissä yhteisöissä esiintyi pahoinvointia ja päätti selvittää asiaa.

Tekijä on koonnut aineiston haastattelemalla teosta varten 23 henkilöä erilaisista uskonnollisista yhteisöistä, hän on hyvin perehtynyt aiheeseensa. Haastattelut ovat karua ja puhuttelevaa luettavaa. Uskonnolliset yhteisöt määrittävät tarkkaan mitä niiden sisällä saa tehdä. Ihmiset kertovat mm. hengenvaarallisesta ja epäloogisesta opista verensiirroissa, syyllistämisestä, käännyttämisestä, yhteisöissä esiintyvistä lasten hyväksikäytöistä ja avioparien syyllistämisestä kauhukuvilla, jos he harkitsevatkaan ehkäisyä.

Järjestöjen sisältä on nyt noussut henkilöitä, jotka haluavat epäkohtia selvitettävän niin ettei niistä enää pääse ripittäytymällä. Teoksen kirjoittaja sanoo ”en halua etsiä syyllisiä, vaan tuoda asiat ja ilmiöt esille sellaisina kuin ne on koettu”. Teos on kirjoitettu selkeästi,  ymmärrettävästi ja hyvin kiinnostavasti.  Suosittelen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: