Kattava teos pohjalaisista elokuvista


Härmän lumo ja voimaMatti Kassila ja Niko Jutila:
Härmän lumo ja voima
Avain, 2014. 198 s.

Elokuvaohjaaja, professori Matti Kassila
ja vapaa toimittaja Niko Jutila ovat tehneet hienon ja kattavan teoksen pohjalaiselokuvista. Kirjassa on esitelty keskeisimpiä pohjalaiselokuvia alkaen Suursalon häistä (1924) ja päättyen vuonna 2012 valmistuneeseen Härmä elokuvaan. Kirjan alussa on Matti
Kassilan kirjoittama esipuhe siitä mitä eteläpohjalaisuus on. Myös kulttuurista on oma lukunsa. Tärkeimmät elokuvat on esitelty tarkemmin.
Oli mukava lukea elokuvien kuvauksista ja niissä sattuneista kommelluksista. Kirjassa oli paljon mukavia tarinoita näyttelijöistä ja ohjaajista. Upeat mustavalkoiset kuvat toivat mieleen pohjalaiselokuvien tyylin. Elokuvissahan oli puukkojunkkareita, tappeluita, viinanjuontia, hienoja maisemakuvauksia ja kuolemia.
Kirjassa on esitelty myös muita Etelä-Pohjanmaalla kuvattuja elokuvia. Mukaansatempaavia ja hyvin kerrottuja tarinoita näyttelijöistä ja elokuvantekijöistä löytyy kirjan lopusta.
Löysin kirjasta kuvauksen myös Esko Nikkarista, joka on ollut oma suosikkinäyttelijäni kotimaisissa elokuvissa.
Suosittelen kirjaa kaikille suomalaisen elokuvan ystäville ja harrastajille. Kirja on hyvä lahjaidea elokuvista pitäville.

Kirjan tekemiseen on saatu apurahaa Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta. Matti Kassila on tehnyt pitkään työtä suomalaisen elokuvan parissa. Hänen elämäntyöstään voit lukea seuraavasta teoksesta:
Elokuvat kertovat, Matti Kassila. Suomalaisen kirjallisuuden seura 2013

Mainokset

Tietoja Marja
Työskentelen Muonion kirjastossa ja Yhteispohjoismaisessa kirjastoautossa kirjastovirkailijana. Olen kiinnostunut dekkareista ja elämäkerroista. Lähinnä sydäntäni ovat ruotsalaiset naisdekkaristit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: