Mars näkyvissä


 

Markus Hotakainen: Mars. Kustantaja: Paasilinna  2013.

Mars-kirja on ajankohtainen ja monipuolinen teos kiehtovasta punaisesta planeetasta, josta on viime vuosina saatu runsaasti uutta tietoa.         Mars

Tänä vuonna Mars on taas lähimpänä aurinkoa ja siis hyvin näkyvissä ihan ”ihmisten aikaan” illastakin. Tässä Markus Hotakaisen kirjassa selviää naapuriplaneetan olot nykyisten tietämysten mukaan.   Vuodesta 1996 alkanut onnistuneiden luotainten lähetys on tuonut paljon uutta tietoa, jota tässä kirjassa esitellään ymmärrettävästi ja hienojen tuoreiden kuvien avulla. Viimeksi olemme nähneet Curiosity-kulkijan ottamia kuvia mahdollisista Marsin joista. Todennäköisesti vettä on planeetalla vieläkin jossain muodossa. Nykytutkimuksen popularisointi on mielestäni teoksen parasta antia.

Kirjassa on myös Mars-tutkimuksen historiaa ja kulttuurihistoriaa populaarikulttuuria myöten. Mars on saanut roomalaisilta nimen. Myös hindumytologiassa Marsin sotaisa luonne tiedetään, se tunnetaan siellä Mangalana, sodanjumala Karttikeyan symbolina. Marsia hyödynnetään myös monien tuotteiden markkinoinnissa.

Teoksessa on hyvä hakemisto ja taulukoissa monenlaista tietoa, mm. Mars-luotaimet 1960-2012 ja niiden kohtalot.

Marsiin kohdistuvaa tutkimusta voi seurata myös netissä, vaikkapa Maven-luotaimen menoa. Maven tutkii kiertoradalta käsin Marsin kaasukehän koostumusta , sen yläosia ja niiden vuorovaikutusta aurinkotuulen kanssa.  http://lasp.colorado.edu/home/maven/

 

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: