Rakkaudesta kirjoihin


Helene Hanff: Rakas vanha kirja

Rakas vanha kirja (84 Charing Cross Road, ilm. 1970, suom. 1982), on kirjeromaani. Kirjeitä kirjoittaa amerikkalainen Helena Hanff lontoolaiseen Marks & Co -nimiseen antikvariaattiin. Sieltä kirjeisiin vastaa kaupan henkilökuntaa, ensin vain Frank Doel myymälänhoitajana, mutta myöhemmin muutkin henkilökunnan jäsenet. Jopa Frankin vaimo ja naapuri alkoivat kirjoittaa Helenelle. Kirjeenvaihto jatkuu melkein 20 v. ajan (1949-68).

Kirjeet kuvaavat Helenen rakkautta vanhoihin, käytettyihin kirjoihin. Hän ihmettelee, miten jotkut voivat myydä niin ihania kirjoja pois, mutta toisaalta hän ihastelee saamiaan  aarteita. Alussa hän keskittyy vanhoihin saarnoihin tai latinalaisiin teoksiin, mutta hän ihastuu jopa romaaniin, Jane Austein Ylpeyteen ja ennakkoluuloon.

Kirjeiden sävy muuttuu ajan kuluessa. Helene kirjoittaa kirjeitä kuin puhuisi puhelimeen: välittömästi ja välistä suuraakkosin. Frank taas on pidättyväinen englantilainen, mutta hän kyllä selittää, että koska kirjeet säilytetään liikkeen arkistossa, ei niihin voi kirjoittaa henkilökohtaisuuksia. Mutta kyllä hänkin pehmenee…

Minua viehätti Helenen rakkaus kirjoihin. Hänellä on paljon samoja mietteitä kirjoista kuin minulla. Hän hämmästelee, miten jotkut ostavat uuden kirjan, lukevat sen kerran ja laittavat hyllyyn, eivätkä koskaan koske siihen enää. Hän ostaa VAIN jo lukemiaan kirjoja, koska silloin tietää saavansa hyvää: eihän kukaan osta mekkoakaan kokeilematta sitä! (No nykyään voi kyllä palauttaa netistä ostetun mekon). Helene myös luopuu kirjasta, jos huomaa, ettei enää lue sitä. Siihen kun pääsisi oman kirjaston kohdalla!

Kirjeissä kuvataan hyvin amerikkailaisen ja englantilaisen yhteiskunnan eroa 1950-luvulla: amerikkalainen nainen ei viitsi kävellä kolmea korttelia, kun saa postissa parempia teoksia meren takaa. Englannissa on vielä esim. ruuansäännöstely täydessä voimassa, ja amerikasta tulevat säilykepurkit ovat juhlan aihe koko henkilökunnalle.

Kirja ilmestyi v. 1970 ja siitä tuli välitön menestys ja pienoinen kulttikirjakin, Hanffin muistokirjoituksen mukaan. Hän itse oli yllättynyt kirjan menestyksestä, sillä hän piti sitä ”my little nothing book”, kirjoitusharjoituksena. Kirjan menestys toi hänelle mahdollisuuden käydä Lontoossa, ja Marks & Co-kaupassakin. Frank oli jo kuollut, mutta matka oli muuten menestys.

Kirjan pohjalta on tehty elokuva, joka on esitetty Suomessakin televisiossa. Rooleissa loistivat jälleen Anthony Hopkins Frankina ja Anne Bancroft Helenena. Kirjaan on kirjoitettu myös jatko-osa, jossa Helene kuvaa matkaansa Lontooseen. Kirjaa sitä ei ole suomennettu, mutta ruotsiksi löytyy molemmien kirjojen yhteispainos ”Brev till en bokhandel med Hertiginnan av Bloomsbury Street” esim. Varastokirjastosta.

Elokuvasta IMDB:ssä

Kirjan saatavuus Lapin kirjastossa.

Läheenä käytetty: http://www.independent.co.uk/news/people/obituary-helene-hanff-1267169.html

Mainokset

Tietoja LeeVaara
Kirjastoammattilainen, päävastuualueena atk-asiat. Kirjallisuudesta lähinnä sydäntä lasten- ja nuorten kirjallisuus ja vanhanajan dekkarit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: