Kokemus kuolemasta


Kuolemaa ei ole –julisti  Lapin lääninlääkärinäkin toiminut Rauni-Leena Luukanen Luukanenkirjassaan 1980-luvun alussa omien kokemustensa pohjalta. Lääkäri Raymond A. Moody on kuolemanrajakokemusten tutkimuksen pioneeri, hän kirjasi lukuisia rajalla ja sen takana käyneiden kokemuksia kirjaansa Kokemuksia kuolemasta (Life after Life). Lääkäri, psykiatri Elisabeth Kübler-Ross tutki samaa aihetta ja kirjoitti kirjan Raportti kuolemisesta: mitä kuolevat voivat opettaa, lääkäreille, hoitajille, papeille ja omaisilleen (On Death and Dying) vuonna 1969.

Lääkärit kuitenkin useimmiten kieltävät elämän mahdollisuuden kuoleman jälkeen. Kun fyysiset aivot sammuvat, loppuu tajuinen elämä. Tullaan finaaliin ja kaikki loppuu! Sydän ei syki, hermoimpulssit eivät välity, tietoisuutta ei ole. Länsimainen tieteellinen ajattelu Alexandervahvistaa kuoleman lopullisuuden.

Amerikkalainen lääkäri, aivokirurgi Eben Alexander torjui hienotunteisesti potilaidensa moodykertomukset kuolemanrajakokemuksista. Lääkärinä hän tiesi, että sellaiset eivät ole mahdollisia, ne ovat vain mielen harhoja.

Mutta sitten Alexander sairastui ja joutui koomaan seitsemäksi päiväksi. Hänellä todettiin erittäin harvinainen kolibakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Koomassa oloaikanaan Alexander koki mielenkiintoisia asioita, hän ei muistanut lainkaan kuka hän oli ja mitkä olivat hänen lähtökohtansa. Mutta hän eli hyvin intensiivisesti uusissa maailmoissa ja oppi uusia asioita intuitiivisesti.

Eben Alexander heräsi koomasta ja parani sairaudestaan ja muisti kokemansa. Hän kirjoitti kirjankubler-ross Totuus taivaasta (Proof of Heaven) WSOY, 2013. Alexanderin kokemukset herättävät jälleen uteliaisuuden, mihin joudumme, kun viimeinen henkäys on vedetty. Onko lopulliseksi tuomitussa pimeydessä sittenkin valoa ja elämää?

Elämän ja kuoleman kysymysten äärellä
Tiina Sompion kirjastosta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: