Miten Mollberg tuli tutustuneeksi Timo. K. Mukkaan?


Jorma Savikko: Pitkä ajo: henkilökuva elokuvaohjaaja Rauni Mollbergista
Toimittanut: Harald Birger Olausen
Kustantaja: Kulttuuriklubi, 2011.

Jorma Savikko: Pitkä ajo

Pitkä ajo: henkilökuva elokuvaohjaaja Rauni Mollbergista

Osana Korkalovaaran kirjaston joka syksyistä Huurreviikkoa oli viime vuoden loppupuolella Timo. K. Mukka-seuran järjestämä keskustelutilaisuus Timo K. Mukan kirjoista Maa on syntinen laulu ja Koiran kuolema. Ihan kuin sattumuksesta seuran puheenjohtaja Pertti Hyvönen luki ”Maa on syntisestä” saman kohdan ääneen, joka on myös elokuvaohjaaja Rauni Mollbergista kertovassa kirjassa. Asian huomasi tilaisuudessa ollut kirjan toimittaja, kirjailija Harald Birger Olausen, joka kirjoitti tilaisuudesta Lapin kirjastojen blogiin artikkelin. Pitkä ajo –teos on nyt luettavissa ja lainattavissa myös Rovaniemen kirjastoista.

Olausenin mukaan Pitkä ajo kertoo, miten nuoresta lahjakkaasta teatterikoululaisesta Rauni Mollbergista kehittyi kaikkien tuntema elokuvaohjaaja Molle ja kuinka oudon pohjoisen runoilijan, Timo K. Mukan tavoin hän hylkäsi kaikki kompromissit ja näki elokuvan taideteoksena, joka toimi hänen tuntojensa ja näkemystensä tulkkina eikä viihdealan kauppatavarana.

Kirjassa kerrotaan myös, miten Mollberg tuli tutustuneeksi Timo. K. Mukkaan ja hänen tuotantoonsa ja miten ”lähes aidoissa kuvausympäristöissä” ympäri Lappia filmit ”Maa on syntinen laulu ja Tabu” syntyivät.

”Mollbergin suuri pettymys oli Ystävät, Toverit -elokuva. Sen piti olla suuri harppaus kohti Sinuhea, jonka filmaamista hän oli haaveillut ties miten kauan. Tuo haave kuitenkin sortui Savikon mukaan Ystävät, Toverit – elokuvan poikkeuksellisen ankaraan ja yksisilmäiseen kritiikkiin sekä kehnoon taloudelliseen tulokseen. 

Mollberg oli syvästi loukkaantunut elokuvansa saamaan vastaanottoon ja masinoi vastaiskuksi koko sivun maksetun mainoksen Hesariin, jossa Jorma Savikko kirjoitti elokuvan puolesta vaikuttavasti. Mollberg näki murskakritiikkien taustalla pelin, jossa hänet haluttiin pyyhkäistä historian romukoppaan unohduksiin. 

Savikko kirjoittaa kirjassaan riipaisevasti, mitä tästä seurasi ja kuinka taideteokset, joista Molle oli ollut syystä ylpeä ja joihin hän oli vuosien varrella sijoittanut omaisuuttaan, riisuttiin seiniltä seinänvierustoille myytäväksi. Hän tarvitsi uutta elokuvaansa varten kipeästi rahaa ja kaikki oli aloitettava taas alusta.  

Molle teki vielä yhden elokuvan, Paratiisin lapset vuonna 1994, joka ei myöskään onnistunut, ennen kuin menetti lopullisesti luomisvoimansa ja inspiraationsa, ja kuoli pitkään sairasteltuaan yksinäisenä ja katkeroituneena miehenä vuonna 2007 lähestulkoon suuren yleisön unohtamana.”

Sinikka Tuohino
kirjastonhoitaja

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: