Maagista realismia parhaimmillaan


Erin Morgenstern: Yösirkusyösirkus

Basam Books 2012

”Sirkus saapuu varoittamatta. Siitä ei ilmoiteta etukäteen, kaupungin lyhtypylväisiin tai ilmoitustauluille ei ilmesty julisteita, paikallisessa lehdessä ei ole mainosta tai mainintaa. Se vain yksinkertaisesti on paikassa, joka vielä eilen oli tyhjä… Aukeaa hämärän laskeutuessa. Sulkeutuu sarastuksen aikaan.”

Yösirkus sijoittuu 1800 – 1900-lukujen vaihteen maailmaan, mutta tuossa maailmassa on jotain ekstraa, jotain maagista. Se on tuttu, mutta samalla osittain kummallisen outo. Kaksi taustalla pysyttelevää herramiestä aloittavat Pelin, jossa vain toinen kilpailijoista voi voittaa. Pelaajiksi he valikoivat toisen tyttären Celian ja orvon Marcon. Molemmat opiskelevat kiihkeästi magiaa tulevaa koitosta varten. Ainoa varma asia, mitä he pelistä tietävät on se, ettei siitä pääse irti. Kilpailuareenaksi valikoituu mustavalkoinen yösirkus, jossa mikään ei ole mahdotonta.

Sirkuksen maailma on ihastuttava. Lukiessaan löytää paikkoja ja ihmisiä, joita haluaisi oikeasti nähdä ja ihailla. Vai mitä sanoisitte jääpuutarhasta tai tuoksumuistojen teltasta? Monista mustavalkoisista teltoista koostuva sirkussokkelo lumoaa monipuolisuudellaan ja ainutlaatuisuudellaan, kun Celia ja Marco luovat yhteistyössä yhä taidokkaampia telttoja kilpaillessaan keskenään. Mitellessään taitojaan he ystävystyvät ja rakastuvat. Miten kilpailu voi päättyä, jos vain voittaja voi elää?

Yösirkus lunastaa lupauksensa kuvata maagista sirkusmaailmaa todella hyvin. Morgensternin sirkus hengittää ja elää sivuilla. Valitettavasti rakkaustarinana kirja ei toimi yhtä hyvin. Loppu on kiirehditty eikä Celian ja Marcon suhteen kehitystä juurikaan kuvata. Se vain tapahtuu. Tästä huolimatta pidin kirjasta ja sen taianomaisesta tunnelmasta paljon. Jos olet pitänyt esim. Sydämen mekaniikasta, Aikamatkustajan vaimosta tai Kolmentoista kertomuksesta saatat pitää myös tästä.  Jatkoakin kirjalle on ehkä odotettavissa. Toivottavasti siinä myös ihmissuhteet kuvataan yhtä taitavasti kuin lumoava sirkusmaailma tässä kirjassa.

Alkuperäisteos on ollut Mythopoeic– sekä Locus-palkintoehdokas ja kirjasta on tulossa myös elokuva, jonka ohjaajaksi Tim Burtonia on povattu. Tyyliltään hän sopisi siihen täydellisesti. Jäämme jännityksellä odottamaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: