Valamo vierailukohteena


valamoParppei, Kati: Laatokan Valamo : 1800-luvun luostari matkailijoiden kuvaamana. SKS, 2013, 267 s.

Kati Parppei esittelee teoksessa Valamoa vierailukohteena, samalla selvennetään niiden käsitysten alkuperää ja taustaa joita luostariin on liitetty aina 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.  Valamon varhaista historiaa ei ole kovin hyvin tunnettu, monenlaisia kuvauksia luostarista on kuitenkin kirjoitettu. Perustamisajankohdistakin on useampia teorioita, suosituimpana  lienee 1300-luku.

Matkoja luostariin tekivät monenlaiset ihmiset, niin venäläiset, suomalaiset, kuin muualtakin euroopasta tulleet; kirjailijat, tutkijat, pyhiinvaeltajat, tavalliset matkailijat ja turistit. Lehdissä ja kirjoissa julkaistiin monenlaisia matkakuvauksia,  näistä ilmenee monipuolinen ajankuva. Yksi vierailijoista oli Juhani Aho, joka työskenteli tuolloin  Uudessa Kuvalehdessä toimittajana . Valamo ja sen satama tekivät Ahoon vaikutuksen. Luostarin ympäristön Aho koki positiivisena, rakennuksen sisällä hän sensijaan kokee tunnelman ahdistavaksi asukkaista kumpuavan surumielisyyden nähdessään. Aho paheksuu  myös kirkon koreutta ja raskautta.

Luostari oli pyhiinvaelluskohteena merkittävä. Ihmisiä kävi läheltä ja kaukaa hiljentymässä ja seuraamassa jumalanpalveluksia.  Sisäpuolella kirkkovieras ihastui ensimmäiseksi sen hienostuneisiin maalauksiin. Useat kuvista on tehty maailman tunnetuimpien mestarien taulujen mukaan. Kuvien edessä on jalustoja, joihin kirkossa kävijät asettavat kynttilöitään. Saaren pyhin nähtävyys oli luola, jossa oli muutamia kuvia ja aina palava lamppu. Luolassa on Valamon luostarin alkukoti.  Laatokan Valamon toiminta katkesi sota-aikaan, mutta luostariperinne jatkui Uuden Valamon luostarissa Heinäveden Papinniemellä.

Maijanen Suoma, kirjastovirkailija

Rovaniemen kaupunginkirjasto, Aalto-sali

Muuta samasta aiheesta:

Valamo: historiaa ja kuvia Laatokan luostarisaarilta. Helsinki: Valamo-seura ry., 1973

Valamo ja sen sanoma. Helsinki: Valamo-seura ry., 1982

Panteleimon, Arkkimandriitta: Vanha Valamo: Kristuksen kirkastumisen luostarin elämää 1900-luvun alussa. Oulu: Pohjoinen, 1987.

Panteleimon, Arkkimandriitta: Kristuksen kirkastumisen luostari Uusi Valamo 1940–1990. Jyväskylä: Valamon luostari, 1990.

Karpov, Arvi: Valamo syvällä sydämessäni: lapsuuden muistoja luostarisaarilta 1931-1939. WSOY, 1985

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: