Saamelaisia kertomuksia normien ulkopuolella


Queering Sápmi  -saamelaisia kertomuksia normien ulkopuolella
Qub Förlag 2013.qrsampi

Kirja on kamppailukuvaus erään pohjoisen vähemmistön vähemmistön sivustajakatsojista joilla ei ole oikeutta omaan seksuaalisuuteensa kristityksi kutsutuissa maissa, sillä filosofi
Nietzcshen mukaan kristinusko antoi Erokselle myrkkyä juotavaksi  :”Se ei tosin siitä kuollut, mutta huonontui lajissaan ja tuli paheeksi.”

Kirja ei ole mitään helppoa eikä aina edes mukavaa luettavaa. Esimeriksi Lemetin järkyttävää elämäntarinaa ei voi lukea itkemättä ja voimatta pahoin. Juuri tässä on kuitenkin kirjan kertojien suuri vahvuus lukijoiden yllätykseksi: se ei nuole kohteitaan likomäriksi ja pyri silottelemaan rosoisten tarinoiden pintaa helpoisti paijattavaksi tarinamössöksi, vaan päinvastoin, kaikki kertojat tunnustavat itsessään sen tunnetun intellektuaalisen tosiasian, että totuuden etiikka pakottaa aina etäisyyteen omasta ympäristöstään.

Kirjan tarinoiden punaisena lankoina ovat herääminen omaan erilaisuuteen ahdistavan ja pakolla samaan muottiin yhteneväistävän pienen ja ihon alle uivan piinaavan heteroympäristön paineessa sekä siitä syntyvien painajaisten, itsesyytösten, ja lopulta heräämisiin johtavien kasvukipujen kanssa kamppaileminen.

Jokainen tarina on myös elämänmakuinen kertomus siitä miten nämä oman ympäristönsä, kavereidensa ja sukulaistensa hyljeksimät ”seksuaalinomadit” joutuvat pakenemaan ja kokemaan kadotetuksi luullun ja jo menetetyn viattomuuden kaipuusta johtuvan syyllisyyden elämässään omaa paikkaansa mahdollisuuksien maailman alla hakiessaan.

Kirjan kertomusten hienous on rohkeus nostaa esiin vaiettuja kuiskauksia pohjoisen peräkamareista, niin että kaiken koetun ikävän ja tuskan kokemuksen kautta lopulta kertojissa syntyy jonkinlainen itsensä hyväksyminen solmimalla sopimus löyhästi tosiaan ymmärtävästä ja sietävästä rinnakkaisolosta tämän ympäristön ja todellisuuden kanssa, joka aiemmin yritti lannistaa näitä oman elämänsä oikeita sankareita siinä kuitenkaan onnistumatta.

Harald Birger Olausen
Kirjailija

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: