”On maa johon kaikki polut katoaa…”


Saima Harmajan runoja ja päiväkirjaotteita
Korkalovaaran kirjastossa torstaina 28.11
Tulkitsivat Eila Enbuske, Anja Tornensis sekä Riitta Tirri
Musiikki Noemi Lehikoinen

Teksti ja kuva:
Harald Birger Olausen

”Eihän taide ole yksinkertaisen tekemistä vaikeaksi. Minun mielestäni se pitäisi olla vaikean tekemistä yksinkertaiseksi:”
-Saima Harmaja päiväkirjamerkinnöissään 7.11.1931

Osana jokavuotista Huurreviikkoa Korkalovaaran kirjastossa järjestettiin torstaina 28.11 päiväsaikaan tuvan täydeltä vetänyt Saima Harmajan runoja ja päiväkirjamerkintöjä yleisölle tulkinnut kaunis ja lämminhenkinen esitys ”On maa johon kaikki polut katoaa”.

Lappilaiselle kirjallisuusyleisölle Saima Harmaja on tullut viime aikoina tutuksi mm. Kemijärvellä tunnetun toimittajan ja teatteriohjaajan koulutuksen saaneen Päivi Istalan kiertäessä kertomassa vuonna 2007 toimittamastaan kirjasta Saima Harmajasta ”Runoilijoista runoilijoin.”

Kaunis ”On maa johon kaikki polut katoaa” – esitys oli siksi, että puhdasta kokemuksesta kumpuavaa nuoren runotytön ääntä suomalaisessa runoudessa harvinaiseksi jääneeltä 30-luvun romantiikan ajalta kuulee nykyisin harvoin, ja lämminhenkinen siksi, että Korkalovaaran kirjastossa esiintyneen ryhmän sydämellinen esitystapa laski esitystilaan lähes hartaustilaisuuden rauhan, ja antoi tilaa tulkinnallaan itse esitettävän taiteilijan teksteille ja ajatuksille, eikä päinvastoin kuin nykyisin monissa kirjallisuustapahtumissa on tapana.

Välillä luettiin ääneen Saiman nuoruudenpäiväkirjasta koskettavia otteita, joista välittyi nuoren tytön villi mielikuvitus, vahva tahto ja päättäväinen pyrkiminen nuoresta iästä ja naiseudesta huolimatta runoilijaksi vaikeiden murroasaikojen ja miehisen kulttuurin ulkoportailta, sekä kyky johdatella sanoin ja innostaa muita ihmisiä.

saimaharmaja 022 (2)Luentojen ja musiikkiesitysten välissä esiintyi itse Saima eri rooleissa lukien ääneen nuoruudenrunojaan, joita oli jo julkaistu isä-Harmajan suureksi harmiksi, ja se taisi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun nuori Saima kuuli isänsä kiroilevan ääneen, esityksessä kerrottiin yleisölle.

Mutta Saiman kannalta runojen julkaiseminen niinkin varhain kuin hänen ollessa vasta 13-vuotias oli onnenpotku, sillä silloin suuriin kirjallisiin esikuviin kuulunut nuori Mika Waltari käänsi katseensa Saimaan päin ja kirjoitti hänestä myönteisen arvion.

Vain 23-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen Saima Harmajan runot ja päiväkirjamerkinnät puhuttelevat vielä tänäänkin omaa paikkaansa ja rakkaintaan elämän ristiaallokoissa etsiviä romanttisen haaveellisia mieliä ihmettelevän kertovalla suoruudellaan.

”Saima Harmajan viimeisen elinvuoden runoissa on samaa henkistynyttä herkkyyttä kuin valoon kohoavassa, paljaaksi riisutussa puussa”, kirjoitti Maija Lehtonen kirjallisuuslehti Parnasson vuoden 1959 ensimmäisessä numerossa. Hänen mielestään Saiman sisaren kuolema, joka tapahtui vuosi ennen hänen omaansa, käänsi Saiman katseen yhä enemmän tuonpuoleiseen maailmaan. Lehtosen mukaan vainajalle kirjoitetut säkeet olivat täynnä haurasta, mystistä kirkkautta ja tuskallisen kaipaavaa kurkottautumista rajan taakse:

”Luonto näyttäytyy näissä runoissa kuoleman vihlovana kontrastina. Omaa kuolemaansa runoilija odottaa nöyrän pelottomana. Viimeisten runojen sävy on ihmeellisen tyyni ja luottava, ja ilmaisukin on yhä kirkastunut, vapautunut helisevästä sanarihkamasta. Rakas Kuolema – varmaan yksi Saima harmajan tunnetuimpia runoja – on hartaassa koruttomuudessaan järkyttävä, kuin kuolevan viimeinen rauhallinen huokaus.”

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: