Verkkokirjaston rakentajat


Lapin kirjasto -kimppa uusii verkkokirjastonsa tammikuussa. Uudistuksen myötä heitetään hyvästit vanhalle PallasIntro-palvelulle, ja otetaan käyttöön laajemmin kirjastojen aineistojen sisältöjä esittelevä verkkopalvelu.

Verkkokirjastoa on rakennettu koko kimpan voimin noin vuoden verran. Ensimmäiset kuukaudet piirreltiin ideoita lapuille ja mietittiin miten kirjastojen palveluita ja kokoelmia voitaisiin verkossa esitellä. Ideoita ja toteutuksia vakoiltiin muista uudenlaisista verkkokirjastoista, kuten Pirkanmaan kirjastojen Pikistä, Varsinais-Suomen Vaskista sekä Kuopion kaupunginkirjaston ja Vaasan kaupunginkirjastojen verkkopalveluista. Työryhmässä mietittiin, mitkä ovat juuri lappilaisia käyttäjiä kiinnostavia sisältöjä ja mikä on meidän omaa erikoisosaamistamme.

Keväällä päästiin viimein tositoimiin, kun verkkokirjaston asennus valmistui ja pääsimme opiskelemaan sisältöjen tuottamista ihan oikeassa ympäristössä. Ärräpäiltä ja epätoivon hetkiltä ei vältytty, mutta niin vain koko Lapin kirjaston eri kirjastoissa työskentelevä henkilökunta koulutettiin uuden verkkokirjaston käyttöön, ja nyt sisältö näyttää jo aikalailla hienolta.

Verkkokirjastoa rakentamassa

Kuva: David Pickett

Mitä uusi verkkokirjasto sitten tarjoaa käyttäjille? Paljon lukuvinkkejä yksittäisistä teoksista, mutta myös laajempia artikkeleita erilaisista aihealueista. Elokuvien ja tv-sarjojen esittelyjä, musiikkiartikkeleita sekä valmiita teoslistoja ajankohtaisista aiheista sekä kirjastoihin hankituista uutuuksista. Monipuoliset hakupalvelut Lapin kirjastojen aineistokokoelmiin sekä paljon muuta.

Uutta verkkokirjastossa on käyttäjän mahdollisuus luoda tunnus, jolla hän voi kirjoittaa arvioita kirjoista, elokuvista ja muista kirjastojen materiaaleista. Käyttäjä voi myös pisteyttää teoksia sekä jakaa sisältöjä sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa. Näiden lisäpalveluiden käyttämiseen tarvittavan käyttäjätunnuksen voi luoda, vaikkei henkilöllä olisi Lapin kirjaston kirjastokorttia.

Uusi palvelu on myös verkkokirjaston mobiilisovellus, jolla esim. lainojen uusiminen ja teosten varaaminen sujuu näppärästi milloin vain.

Vanhat toiminnot kuten omien tietojen katselu, lainojen uusiminen ja varausten tekeminen sekä lainassa olevasta että jossain kirjastossa paikalla olevasta aineistosta tapahtuu samaan tapaan kuin nykyisessä verkkopalvelussa. Valitettavasti käyttäjien omiin hyllyihin tallentamia teoksia ei voida siirtää uuteen verkkokirjastoon, ja nämä tiedot on käyttäjien tallennettava tarvittaessa esim. paperille tai tekstinkäsittelyohjelmaan.

Vielä siis reilun kuukauden verran käytetään vanhaa verkkokirjastoa, viilaamme sivustoa ja testaamme verkkokirjaston toimivuutta käyttäjätesteillä. Jos olet kiinnostunut testaamaan palvelua etukäteen, tai haluat tietää verkkokirjastouudistuksesta lisää, ota yhteyttä sähköpostitse: leena.kinnunen at rovaniemi.fi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: