Mukka elää Rovaniemellä


Teksti ja kuvat:
Harald Birger Olausen

Tiistai-iltana Korkalovaaran kirjastossa kokoontui joukko lappilaisesta kirjailija Timo. K. Mukasta kiinnostuneita kirjallisuudenystäviä Timo Mukka –seuran järjestämässä tilaisuudessa keskustelemaan siitä, onko Mukka jo aikansa elänyt vai löytyykö hänen töilleen kaikupohjaa vielä tämän päivän ihmisissä. Paikalla muistelemassa oli myös Mukan tunteneita ystäviä, kuten Hans Enbuske sekä Airi Mäntyvaara-Puolakka.

Timo K. Mukka -kirjallisuusilta Korkalovaaran kirjastossa. Kuva: Harald Birger Olausen

Timo K. Mukka -kirjallisuusilta Korkalovaaran kirjastossa. Kuva: Harald Birger Olausen

Mukka-seura on tehnyt tunnetuksi nykypolville Timo K. Mukan elämää ja kirjoja Rovaniemen kirjastoissa järjestetyissä Mukan kirjojen lukutapahtumissa.

Seuran Pertti Hyvönen kertoi, että Mukan menestysteoksesta, Maa on syntinen laulu, mikä on vieläkin kautta aikojen katsotuin suomalaiselokuva yli 700.000 katsojallaan, olevan tekeillä ooppera ja kustantamoiden harkitsevan uusintapainoksia Mukan kirjoista. Hyvösen mukaan myös monet nykytaiteilijat arvostavat Mukkaa:

– Kirjailija Katja Kettu on ilmoittanut lempikirjailijakseen Mukan, ja onpa jopa sellainenkin tähti kuin Ville Valo tatuoinnut selkäänsä Mukan kuvan.

Illan teemana oli Mukan luontokuvaus ja kirjojen vanhahtava runollinen, osin balladinomainen kieli, jonka voimassa ja alkuperäisessä vimmassa Hyvönen näki paljon samankaltaisuutta kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kanssa.

Illan kohokohta oli Timo K. Mukan ystävänä ja lääkärinä tunnetun Pekka Raudaskosken kertomukset Mukan viimeisistä hetkistä ja kirjailijakohtalosta.

Timo K. Mukka oli ällistyttävän lahjakas taiteilija sekä kielellisesti että visuaalisesti. Lapsena läpikäyty vaikea sairaus teki hänestä hieman syrjäänvetäytyvän ulkopuolisen tarkkailijan, mikä käänsi hänen ilmaisunsa sisäänpäin, ja mahdollisti hänen tapansa havaita ulkopuolista maailmaa sen sisältä siihen kuitenkaan itse astumatta.

Mukan kohtaloksi koitui kuitenkin syrjässä oleminen maan kirjallisista valtakeskuksista sekä alituiseen vaivannut köyhyys. Mukan katsottiin häiritsevän kaupunkilaisuutta muodikkaasti kuvanneen Hannu Salaman voittokulkua, ja siksi kriitikot tylysti teilasivat hänen kirjansa. Mukan viimeinen kirjoitus jäi traagisesti hetki ennen kuolemaansa ulosottomiehen paperiin viimeisillä voimillaan raapustamaksi allekirjoitukseksi, jolla hänen vähäisestä maallisesta omaisuudestaan vietiin leijonaosa velkojen kuittaamiseksi.

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

One Response to Mukka elää Rovaniemellä

  1. kobakukka says:

    No olipa hieno ja hyvin tehty juttu. Kiva lukea tällaisia kirjaesittelyjä kirjaston sivuilta eikä aina niitä saman kaavan mukaisia. Ei silti niitäkin tarvitaan ja niilläon ansionsa. Mukava tunnelma tässä jutussa. Jotenkin käsinkosketeltavan heinostunut.Viilsi tarkalla tavalla tunnelman pintarakenteesta läpi ihmisen ihon alle sinne jonnekin missä nämä tunteet syntyvät, jotka sitten muuttuvat ihmisten puheiksi hiljaa vieressä tarkkailevien kirjalijoiden ne sitten siitä kirjoihinsa tarkkaan muistilokeroista tallentaen. Lisää tällaisia tilaisuuksia ja juttuja. Jäi hyvä jälkimaku: ehkä seuraavaan tilaisuuteen tulee itsekin piipahdettua kaiken kiireen keskellä yllättymään ja nauttimaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: