Juha Pikkarainen: Hävitty taistelu


Kuva

Juha Pikkarainen: Hävitty taistelu toimeentulosta ja olemassaolosta. Paperiliiton Kemijärven osasto n:o 84 ry:n 50-vuotishistoria. 72 s. ISBN 978-952-93-2831-4 

Juha Pikkarainen on kerännyt ammattiosaston historian yksiin kansiin. Hän selostaa kirjassaan miten sellutehdas saatiin Kemijärvelle pitkän taistelun jälkeen – ja miten se menetettiin. Jo vuonna -51 kunnanvaltuusto perusti Kemijärvelle teollistamistoimikunnan, jonka tarkoituksena oli saada paikkakunnan ihmiset myönteiseksi teollistamiselle ja vaikuttaa valtion teollistamistoimikuntaan. Alun perin suunniteltu sanomalehtipaperitehdas muuttui sellutehtaaksi alueen puuvarojen ollessa siihen omiaan. Vuonna 1962 muurattiin peruskivi ja tuotanto alkoi tammikuussa 1965.

Ammattiosasto perustettiin jo v. -63 ja sen toiminta oli hyvin vilkasta ja aktiivista. ”Kemijärven osasto on tullut Paperiliiton piirissä kuuluisaksi erilaisissa vaaleissa korkeista äänestysprosenteista. Tapana oli 1970-luvulta 90-luvulle äänestää vilkkaasti kaikissa henkilövaaleissa. Korkeimmillaan äänestysprosentti hipoi sataa. Tuolloin kannettiin kipsijalkaisetkin äänestämään vähemmän sairaista puhumattakaan. Tulipa jäsenistön mielipide ainakin tarkoin tutkituksi.” (J. Pikkarainen, osaston 50-juhlapuhe), Pikkarainen kertoo osaston toiminnasta hauskasti.

Kirjan loppuosa kuvaa taistelua tehtaan pelastamiseksi, joka päättyi tappioon kannattavan tehtaan lopetettua toimintansa lopullisesti v. 2009.

Suosittelen kirjaa paikallis-, poliittis- ja teollistamishistoriasta kiinnostuneille.

 Juha Pikkarainen pitää Lapin radiossa suosittua Kirjakammi-ohjelmaa.
Kirjauutinen Yle Areenassa

Mainokset

Tietoja LeeVaara
Kirjastoammattilainen, joka tykkää vaikka mistä: kirjallisuudesta lähinnä sydäntä on lasten- ja nuorten kirjallisuus ja vanhanajan dekkarit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: