Banani Banana


Kuva

Silja Skjelnes –Mattilan kirjoittama ja Anni Hutun kuvittama kirja Banani banana on norjalainen viisikielinen lukukirja .  Sama teksti on bokmåliksi, suomeksi, kveeniksi, pohjoissaameksi ja nynorskiksi.

Sanna on tyttö, äitinsä mielestä ihana tyttö, maailma paras. Hän kertoo kodistaan, perheestään ja leikeistään helppolukuisilla lauseilla.  Lapsen näkökulma tulee esille suhteessa veljeen, joka kyllä välillä on ihan kiva. Piha onkin ihan tyhmä, se on vanhempien paikka, lapsi ei saa hyppiä marjapensaissa eikä katkaista kukkia. Vene on outo, kun se kelluu, toisin kuin kivi, joka uppoaa heti. Leikkiminen ystävien kanssa ulkona on hauskaa.

Jos ei osaa norjaa, voi katsoa tekstin suomeksi. Tai jos haluaa tietää, mitä tietty sana on kaikilla viidellä kielellä, se on helppoa. Myös norjan kielten erot ja yhtäläisyydet näkyvät näinkin pienessä tekstimäärässä. Minulla oli eniten uutta saamen kielessä, jota en osaa ollenkaan.

Kirja on mukavasti kuvitettu ja isoilla kirjaimilla tekstitetty. Aikuinen kielistä tykkääjä lukee kirjaa varmaan eri tavalla kuin Norjan Storfjordin koulun oppilas, jolle kunta on kirjan tehnyt. Sanna on mukava uusi tuttavuus.

 

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: