Kasvisperäisen ravinnon terveysvaikutuksista


puhdasta_ravintoa-piippo_sinikka-19062384-frntPiippo, Sinikka: Puhdasta ravintoa
Minerva 2013.

Nykypäivänä ihmiset ovat todella kiinnostuneita syömästään ravinnosta. Myös ruoan terveysvaikutukset, puhtaus ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja ja termi foodismi alkaakin olla jo arkipäivää. Valitettavasti myös markkinamiehet ovat löytäneet ehkä jopa kultakaivoksen ns. superfood-bisneksestä. Sinikka Piipon teos Puhdasta ravintoa antaa työkaluja meille tavallisille tallaajille arvioida kasviperäisen ravinnon terveysvaikutuksia ilman taloudellisia intressejä. Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistosta, joten hän tuntee aiheensa. Kirjassa käsitellään villivihanneksia, marjoja, mausteita, hedelmiä, vihanneksia, viljoja, pähkinöitä, sieniä, leviä, öljy- ja hernekasveja sekä juomia. Kustakin kasvista tai kasviryhmästä esitellään niiden aineosat, vaikutukset ja käyttö.

Pidän Piipon tervehenkisestä, mutta arvostavasta suhteutumisesta ns. superruokiin, joita kasvikunnasta löytyy paljon. Ruoan valmistuksessa tulisikin olla tietoinen sopivista valmistusmenetelmistä kullekin raaka-aineelle, terveysvaikutuksista ja eettisyydestä.  Lähtökohtana on, ettei mikään kasvi yksinään tuo terveyttä. Ravinnosta täytyy löytyä toisiaan tukevat elementit. Aina ei myöskään tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä löytyypä terveellisimpien kasvien listasta mm. tuttuakin tutumpi voikukka. Sen terveysväittämät ja vitamiinipitoisuudet tekevät kyllä vaikutuksen!

Kirjassaan Piippo on sitä mieltä, etteivät useat myynnissä olevat superruoat, tai niistä tehdyt tuotteet, täytä superruoille asetettuja laatuvaatimuksia. Eritoten puhtaus on ongelma, kun raaka-aineet voivat luomuleimoista huolimatta sisältää lisäaineita, hormoneja, antibiootteja tai torjunta-ainejäämiä tai tuotteet voivat pilaantua kaupoissa altistuttuaan väärille lämpötiloille ja valolle.

Teoksen loppupuolelta löytyy osio, jossa kerrotaan selkeästi superruokien sisältämistä aineosista, esim. vitamiineista, kivennäis- ja hivenaineista ja rasvahapoista vaikutuksineen. Lisäksi kirjasta löytyy sanasto, joka helpottaa lukijaa. Mielestäni kyseessä on napakka käytännön opus kaikille terveellisestä ravinnosta kiinnostuneille.

Johanna Anetjärvi
vs. erikoiskirjastonhoitaja Rovaniemen kirjastoautosta

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: