Yippee! Matkaan Myrskytuuli!


Juha Siro: Linnun muotokuva. 239 s. Like, 2011.

linnun_muotokuva-siro_juha-14348701-frnt439px-Pecos_Bill_1

Suomessa julkaistiin 1950-luvulta 1970-luvulle saakka Pecos Bill –lännensarjakuvaa. Itse olen syntynyt vasta 80-luvun taitteessa, joten en lapsena päässyt osalliseksi ”Texasin tarumaisen sankarin” seikkailuista. Jokin kosketus Pecos Billiin minulla kuitenkin on. Lapsuuskotini lelujen seassa nimittäin pyöri Pecos Bill –korttipakka. Värikkäisiin pelikortteihin oli painettu kuvia sarjiksen sankareista ja roistoista, joilla oli jännittäviä nimiä: Davy Crockett, Sue, ratsu Myrskytuuli, Jane Calamity…

Mainitut hahmot saavat puheenvuoron Juha Siron neljännessä romaanissa Linnun muotokuva. Kirjan päähenkilö on keski-ikäinen miestoimittaja, joka on ollut viisitoista vuotta töissä samassa paikallislehdessä. Lopulta hän saa kyllikseen, sanoo itsensä irti ja ryhtyy vapaaksi kirjoittajaksi. Mies kulkee kodin ja työhuoneen väliä, mietiskelee elämäänsä ja tekemiään valintoja. Hän hankkii heräteostoksena divarista Pecos Bill –vuosikirjan. Se vie ajatukset nuoruuteen. Silloin mies oli vielä poika, joka tunnettiin lempinimellä Bill. Bill oli osa erottamatonta kolmikkoa, jonka jäsenten nimet olivat peräisin suosikkisarjakuvasta: Jane, Davy, Bill. Myöhemmin heistä tuli aikuisia, ja ikuiseksi aiottu jengi hajosi.

Eräänä päivänä, pian divarireissun jälkeen, mies istuu taas työhuoneellaan. Puhelin soi. Soittaja on Jane, ja menneisyys herää unestaan…

Tykkään kovasti Juha Siron kauniista kielestä. Päällimmäinen ajatus kirjan loputtua: miksi enää ikinä lukisin lyhytsanaisia ja synkkiä suomalaisia mieskirjailijoita, kun tarjolla on näin rennosti hengittävää kerrontaa? Tarina ei toki ole ihmeellinen, juonen peruskuvio on kuultu moneen kertaan aiemminkin. Mutta tämän kirjan ansiot ovat muualla. Päähenkilön ajatukset maailmasta ovat inspiroivia. Romaanissa on palapelimäinen rakenne, rönsyjä kasvaa sinne tänne, mutta lopulta jokainen yksityiskohta tuntuu harkitulta.

”Maailman sattumanvaraisuus on käsittämätöntä, asiat ovat järjestäytyneet käsillä olevaan hetkeen juuri tietyllä tavalla, vaikka siihen olisi aina uudelleen kertautuva mahdollisuuksien ja vaihtoehtojen loputon määrä.”

Juha Siro asuu Tampereella. Hän pitää blogia kirjallisuudesta ja taiteesta muutenkin:

http://juhasiro.fi/blogi/

Kirjastoharjoittelija

Sakari Niemelä

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: