Superkuukirja


KuvaSuperkuukirja

Superkuu on puhuttanut viime päivinä tiedotusvälineissäkin. Miksi meteli moisesta? Kuu näkyy superkuun aikaan normaalia kirkkaampana ja suurempana. Ilmiö johtuu siitä, että täysikuu sattuu Kuun ollessa kiertoradallaan lähinnä Maata.

Sattuipa  käteeni Tommi Laurinsalon ja Markus Hotakaisen viime syksynä ilmestunyt kirja Kuu taivaalta, joka on sekä katselukirja että tietokirja. Valokuvia katselee nauttien ja hiukan kadehtienkin.

Kirjaa selaillessa pistää silmään useat kuvat nousevasta kuusta. Se onkin Laurinsalon ihastuksen aihe: ”nousee kuu, unohtuu muu”. Kirjassa kerrotaan hyvin tarkkaan kappalessa Kuukuvan suunnittelu, kuinka tämän kuun nousun kullakin paikkakunnalla voi ajoittaa ja olla siis h-hetkellä paikalla kuvaamassa. Täysikuukalenteri on kirjan lopussa vuosille 2012-2014 Helsingin, Tampereen ja Oulun horisontin mukaan.

Kirjan teksteissä vaihtelee kuunkuvaaja Tommi Laurinsalon ja tähtitieteen asiantuntija Markus Hotakaisen tekstit saumatta.  Kuun kuvaamisen ilot ja hankaluudet, faktatieto kuusta, kuun kulttuurihistoriaa, mayojen, maorien, kreikkalaisten uskomukset kuusta. Kaikki nämä löytyvät mainiosta kirjasta.  Kirjassa on myös kappale Lennot kuuhun. Kovin teknisesti kuulentoja  ei selosteta, niistähän on ollut jo muualla juttua.Vaikka kuu tuntuu tutulta, kirjassa on kuusta asiaa todella monelta taholta.

Valokuvauksen kannalta on antoisaa lukea Tommi Laurinsalon ohjeita ja kertomuksia siitä, miten erilaisia rakennuksia, ihmisiä, esineitä saadaan kuvaan kuun kanssa. Loppunousuna kirjassa on kappale Ihminen Kuun edessä, suku osoittautuu isoksi avuksi.

Kuun kuvat eivät lopu kirjaan, vaan niitä löytyy lisää  facebookista https://www.facebook.com/kuukuvat

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: