Älä kerro kaikkea!


Pernille Tranberg – Steffan Heuer: Älä kerro kaikkea! : itsepuolustusopas verkkoon (Talentum, 2013)

???????????????????????????????Jaamme kuvia, tykkäämme, osallistumme kilpailuihin, kerromme, missä olemme, mitä teemme ja kenen kanssa, pelaamme ja kuuntelemme musiikkia, kaikkea tätä ja enemmän, verkossa ja vieläpä ilmaiseksi. Tai niin me luulemme, ymmärtämättä, että ”ilmainen” tarkoittaa henkilötietojemme luovuttamista yrityksille, jotka tekevät niillä miljardeja. Yksityisyytemme on mennyttä, ja meitä seurataan ja tarkkaillaan jatkuvasti, usein tietämättämme.

Tranberg ja Heuer määrittelevät yksityisyyden ihmisen kyvyksi itse päättää, kuka tietää hänestä mitä, milloin ja missä yhteydessä. Kaikkien tuntemiemme ihmisten ei ole tarpeellista tietää meistä kaikkea sitä, mitä puolisomme tietää, emmekä puhu pomolle samoista asioista kuin vanhemmillemme tai lapsillemme. Reaalimaailmassa on täysin normaalia omaksua erilaisia sosiaalisia rooleja riippuen siitä, kenen kanssa on tekemisissä.  

Kirjan mukaan emme useinkaan ajattele sitä, mitä kaikkea vahinkoa tietojen rajaton jakaminen ja oletusarvoinen avoimuus voi aiheuttaa identiteetillemme ja asemallemme perheen jäseninä, opiskelijoina, opettajina, työnantajina ja työntekijöinä, kansalaisina ja kuluttajina. Omaa digitaalista menneisyyttä on hyvin vaikea puhdistaa.  Työpaikkahaastatteluun mennessä emme välttämättä halua, että haastattelija on kaivanut Facebookista esiin bilekuvamme, tai tehnyt päätelmiä seksuaalisesta suuntautumisestamme kaverilistamme perusteella. Emme myöskään tallenna paikkatietoja sitä varten, että kotiimme voi murtautua poissa ollessamme, tai käytä kuntoiluohjelmia ja kalorilaskureita sen vuoksi, että vakuutusyhtiö voi nostaa vakuutusmaksuja epäterveellisten elämäntapojemme vuoksi.  Tätä ja paljon muuta tapahtuu kuitenkin koko ajan.

Internet, mobiili- ja sosiaalinen media ovat liian hyviä juttuja, jotta niiden käytöstä kannattaisi luopua. Luopumisen sijaan kannattaa opetella puolustamaan omaa identiteettiään ja tiedostaa että verkossa on tuntemattomia toimijoita, jotka keräävät meistä joka hetki ties mitä tietoa ties mihin tarkoituksiin. Kirjan lopussa on konkreettisia neuvoja, kuinka suojata itsensä verkossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: