Kategoria(t): musiikki, tietokirjallisuus, Yleistä

Matkustelu käy Venäjän Barentsilla laatuun


Pasi Pikkupeura: Stalin kävi täällä. Matkoja Venäjän Barentsilla.

stalin_kavi_taalla2Puntsi-Kustannus 2012.

Rovaniemeläinen Pasi Pikkupeura kuvaa matkakertomuksissaan Pohjois-Venäjän ja tarkemmin Venäjän Barentsin alueelle tekemiään matkoja. Vanhin kirjoitus on vuodelta 1987, jolloin Neuvostoliitto oli vielä olemassa ja uusimmat kirjoitukset vuodelta 2011. Moni asia on ehtinyt muuttua ja moni jäänyt ennalleen.
Pikkupeura on matkustellut sekalaisessa seurassa Murmanskin ja Argangelin alueilla sekä Karjalan ja Komin tasavallan kaupungeissa ja kylissä. Kulkuvälineet, kulkutiet ja majoitusolosuhteet ja joskus eväätkin ovat olleet vaatimattomammasta päästä.
Pikkupeuran kiinnostuksen kohteita ovat alueen alkuperäiskansat, etnisyys, arkkitehtuuri (sosialistinen realismi), musiikki (kansan- ja populaarimusiikki), kuvataide (naivismi, avantgarde), omituisuudet (niitä tuntuu riittävän), historia, matkakuvaukset ( kirja toimii erinomaisena johdatuksena suomalaisten kirjoittamiin matkakuvauksiin Venäjän puolelta Suomen lähialueilta), vankileirit (Stalinkin kävi karkoitettuna kohtuullisen hyvissä oloissa tosin, neuvostoajan pahamaineinen vankileirien saaristo) , kitsc (maatuneet hautausmaat muovikukkia väärällään), kommunismi ( ja erikoislaatuinen markkinatalous), vanhauskoisuus, kotiseutuhenki. Havainnot on kirjoitettu ihmistä arvostavalla ja elämän erikoisuuksia ymmärtävällä kynällä.

”Monet suomalaiset pakenevat pimeää etelän aurinkoon. Väärä asenne – pitää mennä suoraan ongelman ytimeen. Se löytyy marraskuisesta Kostamuksesta.”

Kyösti Satokangas

Kolarin kirjasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s