Kategoria(t): lastenkirjallisuus

Tarinallinen tietokirja ihmiskehon asukkaista


Valmu, Leena: Filius ja elinkaikkeuden arvoitusfilius
kuv. Rantanen, Lasse
WSOY 2013.

Filius on pieni verisolupoika, joka asuu Suursuoni yhdeksässätoista tätinsä kanssa. Filiuksen vanhempien on sanottu kuolleen hänen ollessaan vasta vauva. Hän on reipas nuori verisolun alku, joka rakastaa yli kaiken Pespilan pelaamista. Olipa Filius harkinnut Pespila-ammattilaisen uraakin, sillä hänestä tuntui, ettei hän muutakaan osannut kunnolla tehdä. Kavereilla oli asiat toisin. Paras ystävä Ferox treenasi jo pienestä pitäen hapen kuljetusta ja ihastuttava valkosolutyttö Alba tulisi taistelemaan bakteerihyökkäyksiä vastaan.

Eräänä päivänä kotimatkalla Filius joutuu odottamatta valtavan imun vaikutuspiiriin, jonka seurauksena hänen elämänsä mullistuu täysin. Hän joutuu muovipussilla täysin vieraaseen paikkaan, jossa verisuonisto ammottaa tyhjyyttään. Alkaa tutustumismatka, jonka aikana Filius vaeltaa läpi uuden elinkaikkeutensa. Matkalla hän kohtaa mitä erilaisimpia tyyppejä – eikä aina niin miellyttäviäkään. Vastenmielisin lienee Ebra Purgash, maksasolu, joka asuikin haisevalla kaatopaikalla.

Filiuksen tie vie lopulta vanhan ja viisaan veren kantasolun luo. Tämä arvokas Mater Maximus kertoo vihdoinkin pienelle Fililus Sangukselle, miksi hänet on tähän vieraaseen elinkaikkeuteen siirretty ja mikä on hänen elämäntehtävänsä.

Tämä on mukava tarinallinen tietokirja ihmiskehon asukkaista. Tarinassa kuljetaan ihmisen elimistön eri osissa ja tarvittaessa virusposti kulkee myös elimistöstä toiseen. Jokaisen luvun lopusta löytyy erillinen tietocapsulus, josta selviää mitä kaikkea ihmisen sisältä löytyykään ja minkälaisia asioita eri elimissä tapahtuu. Kuvituksen avulla ihmiskehon sisäiseen tunnelmaan kyllä pääsee vähemmälläkin mielikuvituksella varustettu henkilö.

Johanna Anetjärvi Rovaniemen kirjastoautosta

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s