Kolahtaako Gorilla?


Gorilla taideopettajana, kana tappajana, Jumala polttamassa tupakkaa! Mistä oikein on kysymys? Tietenkin lappilaislähtöisen, Pelkosenniemeltä kotoisin olevan, Juhani Karilan, juuri vuoden alussa päivänvalon nähneestä novellikokoelmasta Gorilla.

Jo kansi hämmentää. Minäkö tämän sotkin? Sinistä rähmää. Se tuntuu sormissa, mutta ei tartu. Ehkä se olikin siinä tarkoituksella. Huokaan syvään. Hyvä. Minun ei tarvitse korvata tätä kirjaa kirjastolle.

Lukiessa hämmennys kasvaa, mutta sen mukana myös riemastus. Kirjailija menee kovaa vauhtia mielikuvitusmaailman rajojen yli ja lukija räpiköi perässä. Päätä huimaa, siis lukijan.

Tarkka-ampujat Stalingradissa 1943 ampuvat tarkasti. Lukija tuntee olevansa tähtäimessä. Hän pääsee kuitenkin vielä seuraavaan tarinaan kauas pohjoiseen Rumien Ihmisten Yhteisön, RIY:n, jäseneksi. Selvittyään yhteisöstä ehjin nahoin hän palaa ottelemaan ja mittelemään voimiaan Kanan kanssa. Tämä onkin jo hyvin vaarallinen tehtävä. Kuinka käyneekään lukija-paralle?

”Vimmainen kertojalahjakkuus” intoilee ensimmäinen lukija. ”Kirjoittanut paperille mitä sylki suuhun tuo”, tyrmää toinen. Kolmas ihailee kerronnan runsasta visuaalisuutta, nopeaa tapahtumien vyörytystä ja näkee tekstissä sarjakuvamaailman vaikutuksen. Neljäs taantuu muistelemaan -60 luvun kokeellista kirjallisuutta. ”Jossakin määrin omituinen”, viides kommentoi. ”Tämä kuuluu Suomi kummaa –kategoriaan”, fantasian ystävä ilmoittaa.

Oli miten oli. Pala lappilaista luovaa hulluutta tarjottimella Sinulle, maista jos uskallat!

Gorilla

Gorillaa suosittelee Tiina Sompion kirjastosta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: