Lukeminen kuin palapelin kokoamista


Peter Sandström: Sinulle joka et ole täällä
Schildts & Söderströms 2012Suomenruotsalainen novellikokoelma
Suomentanut Katariina Huttunen

 Kokoelma sisältää kuusi novellia, joiden tapahtumat sijoittuvat pääosin Suomen länsirannikolle Kokkolan ja Turun välille. Novelleissa kertojat palaavat menneisiin hetkiin ja tapahtumiin kuin pohtien, miten mennyt heijastuu nykyisyyteen. Poika kertoo vanhemmistaan, äiti pojastaan. Poika on milloin Pjotr,  milloin Petrus tai Peter. Hän on pieni poika, joka kaipaa itselleen siskoa sitä kuitenkaan saamatta. Nuorena hän näyttää tytöltä pitkine vaaleine hiuksineen. Ripillepääsy ei aiheuta hänessä suurta tunnekokemusta vaan jättää sisimmän kylmäksi. Hän jättää kodin ja ystävät lähtiessään opiskelemaan Turkuun. Hän on isänsä poika. Isänsä tavoin hän saa ajatuksensa parhaiten julki kirjoittamalla. Hän on menestystä vaille jäänyt keski-ikäinen kirjailija, jonka kirjoittamasta runosta osa on päätynyt lehtien kuolinilmoituksiin.

Eri novellit, eri tarinat.  Silti tuntuu kuin ne kertoisivat samojen henkilöiden elämästä pienin muutoksin: lähtemisestä ja palaamisesta, elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja sen kaipuusta. Novellien lukeminen vertautuu palapelin kokoamiseen – vasta viimeisellä rivillä hahmottuu kertomuksen koko kuva.

Novellikokoelma on suomenruotsalaisen Peter Sandströmin viides julkaistu ja ensimmäinen suomennettu teos. Hänet tunnetaan tarkkanäköisenä ja synkänhauskana pojan ja miehen kuvaajana.

Parhaillaan vietetään valtakunnallista novellin teemavuotta www.novelli.fi.

Rovaniemen kaupunginkirjastossa kolme lainattavaa kappaletta.

HelenaK

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: