Kategoria(t): kaunokirjallisuus, Yleistä

Hän on täällä tänään, mutta kuinka kauan?


jsjJarmo Stoor : Jeesuksen saappaanjälki (Nispero 2012)

Jeesuksen saappaanjälki vie lukijan elämysmatkalle ympäri maailman, mm. Afganistaniin, Berliiniin, Bagdadiin, Pakistaniin, Amerikkaan ja Ouluun. Kirjassa on 12  eri paikkoihin sijoittuvaa novellitarinaa sillä ajatuksella, että mitä tapahtuisi jos Jeesus palaisi juuri nyt jouluaattona maapallolle valkeassa kaavussaan ja kertoilisi niitä tunnettuja puheitaan entiseen malliin. Tarinoissa kuvataan mustan huumorin siivittämänä, miten tämä kahdentoista miehen kanssa pörrännyt käsistään näppärä puuseppä otettaisiin vastaan eri puolilla maailmaa.

Ei tulisi olemaan helppoa Jeesuksella, ei totisesti. Hulluksi tai ainakin hieman omituiseksi hänet leimattaisiin suurimmassa osassa maailmaa ja kohtelu olisi myös sen mukaista. Henkiriepukin on kovilla monessa paikkaa, riippuen maailmankolkasta, sotatilanteesta ja siellä vallitsevasta uskonnosta. Teksteissä on kuvattu mielenkiintoisia ajatuskuvia siitä, minkälaisiin ongelmiin hän voisi joutua ja minkälaista hyötyä kuuluisuudesta olisi esimerkiksi rakkauden laidunmailla. Näistä tarinoista käy ilmi kuinka sekaisin maailmankolkat ja ennen kaikkea siellä elävät ihmiset ovat. Esimerkiksi hänen syntymäseudullaan Jerusalemissa kotiinpaluu tuskin olisi ”Hei sie Jumalan poika, otappa tästä pullaa” -tyylinen tervehdys. Tämä ihmisten välinen kuilu ja Jeesuksen kohtelu tekee kirjan tarinoista jännittävän ja mieluisan lukukokemuksen. Uskontojen vähättelyyn tai syrjintään ei ole kirjassa sorruttu, vaikka niitä aiheita pyöritelläänkin.

Teksti on helposti ymmärrettävää, eikä turhaan väkisinväkertämiseen ole ryhdytty. Kirjasta käy myös ilmi kuinka ihastuttava paikka Oulu voi olla tuolle taivaalliselle sandaalisankarille. Kirjan on julkaissut sympaattinen pienkustantamo Nisperon kahvilakirjat. Tämä kahvilakirjatouhu liittyy Oulussa sijaitsevan Tähtitornin kahvilaan jonka pitäjänä kirjan kirjoittaja Jarmo Stoor toimii. Kirjasta jäi erittäin hyvä jälkitunnelma ja tarinat pyörivät pitkään mielessä jälkikäteen.

V.A. Maunu, Rovaniemen kaupunginkirjasto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s