Hassunkurinen kissa ja muita arkisatuja


Sari Peltoniemi : Gattonautti ja muita arkisatuja (Tammi 2012) Gattonautti

Jäätyneen joen rantaan rantautuu kissa , ei mikään peruskissa, vaan veden varassa liikkuva hullunkurinen kissa. Ranta-Telle asuttaa itsensä Jaakon luo ja tekee sinne pesän. Kissa kertoilee Jaakolle vallan mahdottomia tarinoita maailman eri kolkista. Jaakko tahtoisi koulussa ylpeänä esitellä hänen oudon kaverinsa, mutta kissa ei hetkauta tassuaan tuollaiselle idealle. Nukkuminen on paljon lokoisampaa. Kotiin päästyään kissa on kadonnut, Jaakko ihmettelee minne Ranta-Telle on kadonnut. Kissa on jättänyt salaperäiset merkkinsä viestiksi, Jaakkokin pääsisi Gattonautiksi.

Tätä ovat Gattonautin tarinat hurjimmillaan, kirjasta löytyy myös ihan arkipäiväistä tarinaa lasten mietteistä, niissä kaikissa ei ole kysymys satukuvitelmista tai ajatuksista vaan ihan arkipäivän tapahtumista. Eräässä tarinassa Matti ei voi millään nähdä tähdenlentoja,vaikka muut hänen kaverinsa näkevät, mutta Matti näkee karvamatoja todella hyvin. Tarina opettaa, että Matille on hankittu vääränlaiset silmälasit. Toinen mieleenpainuva tarina kertoo Viljasta, joka löytää hautausmaalta aikoja sitten kuolleen Anna-tytön haudan ja rupeaa huolehtimaan siitä. Tarina opettaa lasta kohtaamaan hienovaraisesti kuoleman ja sen, että myös lapsi voi kuolla, se on ajatuksia herättävän hauras kuvaus hankalasta aiheesta.

Arkisadut ovat koukuttavia ja niitä lukee mielellään, teksteihin on saatu tarttumapintaa joka pitää juonenkulun sopivasti jännityksessä. Sari Peltoniemen kymmenen arkisatua on rakennettu pienten ihmisten iloista ja suruista, tähtihetkistä ja mietteistä. Arjen askarruttava lumous välittyy hienosti Liisa Kallion kekseliäästä kuvituksesta.

V.A. Maunu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: