Kategoria(t): musiikki

Maailmanmusiikkia jokaiseen makuun


Maailmanmusiikkia etsiessä tulevat ensimmäisenä, tai ainakin ensimmäisten joukossa, mieleen levy-yhtiöt World Music Network ja Pytymayo World Music. Molemmat yhtiöt ovat aloittaneet toimintansa 90-luvun alkupuolella, joten julkaisuja on kertynyt jo mittava määrä. Ja mikä hienointa, kirjastonkin kokoelmasta niitä löytyy oikein mukavasti. Molemmat sarjat on huolella koottu ja tuotettu. Niiden sisältöön on paneuduttu, eikä epäasiallista tai hätäisesti kerättyä aineistoa levyistä löydy. Levyjen kansilehdissä on myös pienet tietoiskut aina kyseisen levyn artist(e)ista ja musiikin tyylilaj(e)ista. Kansilehtien tekstit on kirjoitettu englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi, joskus myös saksaksi.

World Music Network perustettiin vuonna 1994 ja sillä on neljä eri levymerkkiä: Riverboat Records, Rough Guides, Introducing and Think Global. Kirjastosta löytyy näiden kaikkien levyjä mutta edustetuin on Rough Guides.

1990-luvun alussa maailmanmusiikkia oli vielä aika hankala löytää ja tätä tilannetta parantamaan syntyi Rough guides. Tarkoituksena on myös esitellä artisteja, jotka eivät ole päässeet ison yleisön tietoisuuteen.

Introducing-sarja esittelee artisteja, joiden musiikkia ei ole aiemmin julkaistu tai ollut saatavana oman maansa ulkopuolella.

Riverboat Records kerää yhteen artisteja, joiden musiikissa kuvastuu vaihtelevuus ja erilaisuus.

WMN näkee selvän yhteyden musiikin ja yhteiskunnallisen muutoksen välillä. Think global yhdistää juuri tämän ajatuksen. Levyjen sisällössä pyritään huomioimaan mm. ihmisoikeuksien puolustaminen ja ympäristön suojeleminen. Yhtenä yhteistyökumppanina onkin Amnesty International.

Vuonna 1993 perustetun Putumayo World Musicin ideana on myös esitellä ihmisille eri maiden musiikkikulttuuria. Tarjolla on reggaeta, afro poppia, folkia, jazzia, lattarimusiikkia jne.  Ja hienoa on, että yhtiö on huomioinut myöskin lapset ja julkaisee lastenlevyjä Putumayo Kids -kategorian alla.

Putumayon cd-levyjen kannet kuvittaa brittiläinen Nicola Heindl. Kannet ovatkin tosi kauniita ja lasten levyjen kohdalla myös hauskoja. Lisäksi ne ovat värikkäitä ja niiden kansanperinteestä ammentava tyyli onkin yksi yhtiön tavoitteita: yhdistää perinnettä ja nykyaikaa.

Kirjastosta löytyviä WMN:n julkaisemia levyjä pääset selaamaan tästä ja Putumayon tästä.

Lisäksi maailmanmusiikkia julkaisevat myös mm. Arc Music, Network Medien, Oriente Musik sekä suomalaiset Rockadillo Records ja Texicalli Records.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s