Akvaariorakkautta


Akvaario harrastuksena ei ole uusi juttu, mutta akvaarioharrastus vaikuttaa kehittyneen huimasti sitten 90-luvun, jolloin lapsuudenkodissani oli akvaario.  Tietämys kalojen käyttäytymisestä ja hoidosta on lisääntynyt, ja perinteisten seura-akvaarioiden lisäksi harrastetaan mm. merivesi-, nano- ja vaikkapa malawiakvaarioita. Kalojen lisäksi altaissa voi uiskennella rapuja ja kotiloita, ja osa harrastajista keskittyy hoitamaan vedenalaista puutarhaa.

Kirjastomme uutuuskirjoista käteeni sattui Kjell Fohrmanin kirja Nanoakvaariot, ja pitihän minut ottaa selville, mitä ihmettä ovat nanoakvaariot? Nanoakvaariot ovat pieniä akvaarioita, korkeintaan 40-litraisia, joihin alun perin luotiin luontoa mukailevia vedenalaisia kasvisisustuksia. Nanoakvaarioharrastus on tullut suosituksi erityisesti parin viime vuoden aikana ja syynä tähän Fohrman kertoo olevan akvaarioharrastuksen uusien tulokkaiden, pienten sukarapujen, jotka ovat oivallisia asukkeja pienempäänkin akvaarioon.

Nanoakvaariot kirjan tarkoitus on antaa perustietoa nanoakvaarion perustamisesta ja ylläpidosta, sekä kertoa nanoon soveltuvista kaloista, ravuista, kotiloista ja kasveista.  Pienen akvaarion menestyksellinen ylläpito on huomattavasti vaikeampaa kuin suuremman, ja tarjoaa haasteita kokeneellekin akvaarioharrastajalle. Hyvin hoidettu nanoakvaario on näyttävä sisustuselementti vaikkapa toimiston pöydällä.

Perusakvaariosta haaveilevan kannattaa tarttua Markku Varjon Akvaarion perusoppaaseen. Kirja opastaa vaihe vaiheelta akvaarion käynnistämisessä, niin sopivan tekniikan kuin kalojen ja kasvien valinnassakin.  Ei ole nimittäin ihan sama, mitä sinne altaaseen lykkää: erilaiset kalat ja kasvit vaativat erilaiset olosuhteet voidakseen hyvin tai yleensä pysyäkseen hengissä. Toimiva akvaario on oma pienoisekosysteeminsä, jossa kaikki osaset ja tapahtumat vaikuttavat toisiinsa. Niinpä Varjo perehdyttää aloittelevan ja koulutunneilla nukkuneen akvaristin  biologian lainalaisuuksiin ja akvaariokemian perusteisiin. Akvaarion perusopas tarjoaa myös ratkaisuja lukuisiin akvaarion ongelmatilanteisiin.    

Jos akvaarioharrastus vie mennessään kannattaa tutustua Markku Varjon kirjoihin Akvaariokasvit  ja Akvaariokalat. Lisätietoa löytyy myös maakuntakirjastoon tulevasta Akvaariomaailma-lehdestä, sekä netistä mm. Aqua-Web –palstalta.

Kjell Fohrman: Nanoakvaariot (2012)- 1 kpl Ranuan kunnankirjastossa

Markku Varjo: Akvaariokalat (2007)

Markku Varjo: Akvaariokasvit (2011)

Markku Varjo: Akvaarion perusopas (2010)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: