Timon ja Tapanin tuotoksista


Kuin sattuman kauppaa olin valinnut tutustumista varten kahden suomalaisen miehen sanallisia tuotoksia. Kohteena olivat kaksi uutuuskirjaa: Tapani Baggen Urho ja Aaveiden meri sekä Timo Parvelan Ella ja kadonnut karttakeppi.

En voi kuin ihailla Parvelan (1964-) tuotantoa, ja erityisesti Ella-kirjoja. Nyt Ellasta on jo kokonaiset 17 kirjaa! Parvela on toiminut kuusi vuotta opettajana. Niiltä ajoilta kumpuaakin varmasti innoitusta jatkaa Ellan tarinaa näinkin pitkälle. Tuntuu siltä että Ella luokkatovereineen on ikuinen tokaluokkalainen. Silti luokalle sattuu ja tapahtuu loputtomasti.

Myös aikuinen voi nauttia kirjojen sisällöstä ja huumorista, yhdessä lasten kanssa. Tai vaikka ilman lapsia… Uusimmassa Ella-kirjassa on viittauksia tarustoihin ja elokuviin.

Kirjojen lisäksi Timo Parvelan ajatuksiin lukutaidon merkityksestä tai opettajan työstä voi tutustua Yhteishyvän kolumnissa. Yllätyksekseni tämä tuottelias mies on myös käsikirjoittanut Taivaantulia yhdessä Kari Väänäsen kanssa. Onpa hän ehdolla maailman suurimman lastenkirjapalkinnon, Astrid Lindgren Memorial Award, saajaksi vuodelle 2013.

Vain pari vuotta Parvelaa vanhempi Tapani Bagge (1962-) kirjoitti elääkseen jo 1980 luvun alusta. Hän ehti ennen sitä kokeilla mm. kaatopaikan ja teollisuusalueen vartiointia. Baggen kirjoissakaan ei ole huumoria unohdettu. Parvelan tapaan hän on monipuolinen ja tuottelias kirjailija.

Urho-sarja on vain yksi Baggen hahmoista, mutta Aaveiden meressä Urho ystävineen seikkailee jo seitsemättä kertaa. Sekä Parvelan Ella että Baggen Urho ovat noin kahdeksanvuotiaita. Se on siksikin hienoa, että sen ikäiset juuri lukemaan oppineina ovat usein kirjojen innokkaita suurkuluttajia.

Urho-kirjoja tosin vinkkaisin pari vuotta vanhemmille, vaikkapa neljäsluokkalaisille. Urho on kasvanut nenä kiinni kirjoissa ja hänellä on erinomainen muisti. Häntä kiinnostavat myös ne kirjat, joista hänen kaverinsa eivät niin välitä. Kavereilleen hän pitää usein pikku luentoja, vaikkapa copacabana-sanan etymologiasta.

Lukemaan opetteleville sen sijaan suosittelisin Baggen Kaisa sarjaa. Esim Kylässä-kirja palkittiin vuoden 2005 Arvid Lydecken -palkinnolla. Kaisa-kirjat on omistettu kirjailijan tyttärelle Marikille, jonka ansiosta ne saivat alkunsa. Kirjojen alussa ilahduttaa aina pieni vuoropuhelu kirjailijan ja tyttären välillä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: