Joulu tulee, usko tai älä, joulupukkiin


Pukki tonttuineen

Tuomas Kyrö ja Antti  Kyrö (kuv.) : Pukin paha päivä, WSOY 2011

Suurkaupunkilaisessa Kössilän perheessä availlaan lahjoja jouluaattona.  8-vuotias Manu saa lahjaksi jääkiekkopelin sekä rattikelkan. Jääkiekkopelin Manu ja hänen mumminsa joutuvat luovuttamaan isälle ja sedälle, koska nämä haluavat verestää lapsuusmuistojaan pelin äärellä. Manu ja mummo lähtevät kokeilemaan  kelkkaa. Kokeilu päättyy äidin moitteisiin liian vaarallisesta lahjasta.

Aattoiltana Manu alkaa kirjoittaa lahjalistaa seuraavaksi  jouluksi. Hän kirjoittaa joulupukille, että epäilee tämän olemassaoloa. Mikäli pukki olisi olemassa, hänen täytyisi keksiä sellaisia lahjoja, että aikuiset eivät omisi niitä lapsilta, vaan lapset saisivat itse leikkiä niillä.

Joulupukki  esittelee itsensä: hän on satoja vuosia vanha, hänellä on sukuperintönä lempeä luonne ja möhömaha elikkä kessi. Siihenpä perinteiset joulupukkimaisuudet loppuvatkin. Pukki ei asu enää Korvatunturilla, siellä on liian tuulista ja näkyy vain pari TV-kanavaa. Pukkiunivormuun hän pukeutuu vain jouluaattona. Tontut toki valmistavat ja testaavat kaikki lahjat, vaikka niitä myytäisiinkin  tavarataloissa.

Pukki asuu tonttuineen Kössilän perheen naapuristossa kerrostalossa. Petteri-poro on eläkkeellä ja lahjat jaetaan lahjapakettiautolla. Petteri asuu vielä pukin luona, tosin naamioituneena koiraksi.

Pukki tonttuineen miettii Manun ongelmaan ratkaisua. Mikä ihme saisi aikuiset pysymään omissa touhuissaan ja lapset saisivat pitää omat lahjansa. Tontut ehdottivat, että painetaan Joulun Sanoma-niminen lehti aikuisille, sen lukemiseen menee tutkimuksen mukaan keskimäärin 8 tuntia 34 minuuttia.

Satumaisten sattumien kautta lehti saadaan painetuksi juuri ennen joulua, mutta sitten tapahtuu katastrofi. Kaikki lehdet ja lahjat palavat poroksi. Miten joulupukki voi todistaa olevansa olemassa? Miten joulu pelastuu? Sen saat selville lukemalla tämän modernin joulutarinan.

Kirja on kirjoitettu hauskasti, on hokemia (liikutuin pikkuisen elikkä itkin vuolaasti), hassuja sanontoja (huipahaipakkaa). Aluksi päätä kivisti kirjaa lukiessa, kaikki nuo nokkeluudet peräkkäin. Mutta se toi vauhtia kirjaan. Ja ne perinteiset joulujutut on jo niin moneen kertaan kirjoitettu, että uudistumista saadaan helposti päivittämällä kertomus nykyaikaan huumorin voimalla. Voin kuvitella 10-vuotiaan pojan keksivän tarinan luettuaan uusia vauhdikkaita sattumuksia kouluaineisiinsa.

Kirjan kuvitus on mainio. Kuvia voi katsella ihan erillään tarinasta. Kuvateksteissä on lapsille mietittävää, mikä on Tarjous-Liiteri tai Spockman Casa oikeasti? Joulun Sanoman etusivu on tarkan lukemisen arvoinen.

Suosittelen kirjaa luettavaksi vain sellaisille jotka eivät enää usko joulupukkiin.

Joulupukin ja hänen henkilökuntansa uusia seikkailuja voi lukea juuri ilmestyneestä kirjasta nimeltään Pukin laiva.

Mainokset

Tietoja Helena Ku
Kirjastovirkailija Kemijärven kirjastossa.

2 Responses to Joulu tulee, usko tai älä, joulupukkiin

  1. suvi holopainen says:

    minä haluaisin että tulisit laittamaan minun ja kissan ja apsi apinan joulu sukkaan jo tänään laittamaan paketin. T.suvi Holopainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: