Kun poromies hermostuu


Heikkinen, Mikko-Pekka: Terveiset Kutturasta Johnny kniga 2012, 268 s.

Terveiset Kutturasta kertoo huumorin keinoin asioista, joista osa on ihan oikeasti totta, eteläsuomesta käsin hallitaan pohjoisen asioita monessakin tapauksessa. Vieläkään et pääse Rovaniemelle pikajunalla vauhdikkaasti, nopea matkanteko tyssää Oulun korkeudelle, ei taida jängäntallaajien yhteydet kiinnostaa.

Suomi on ajautunut umpikujaan, maa on jaettu rikkaaseen Etelään ja köyhään Pohjoiseen. Maaltamuutolle on pantu piste hallituksen päätöksellä. Helsinki ei enää halua maalaisia vaivoikseen. Pohjoinen on saanut tarpeeksi orjuuttajien määräilystä. Tästä seuraa sota, jossa etelän tosi -TV nuoriso ja ostoskeskusvetelehtijät komennetaan ruotuun. Hupaisaa toimintaa riittää kun etulinjassa elämää ja kuolemaa seurataan facebookin avulla. Huulikorut jäätyvät hurjissa pakkasissa ja luonnontuote valahtaa housuihin tiukan paikan tullen. Etelän joukkoja komentaa nuori Helsinkiläistynyt alikersantti Jesse Purola, joka saa vastaansa pohjoisten joukkojen komentajan. Oula on inarinsaamelainen karski luonnonkasvatti joka ei enää kuuntele riistäjien kaunopuheita vaan lataa täyslaidallisen hyökkäyksen moottorikelkkasotureiden avustamana. Sodassa on monenlaista ongelmaa saada joukot pysymään ajatustensa takana, osa kääntää takkinsa jo ensimmäisen hyökkäyksen ilmestyessä.

Tämä kirja ei ole pelkästään sotakirja, vaan siitä löytyy paljon syvempiäkin tasoja. Henkilöhahmojen seasta puskee esiin rakkautta, koti-ikävää, citykulttuuria, musiikkimaailmaa ja luonnonvoimien tuntemusta. Terveiset Kutturasta on hulppeinta kotimaista kirjallisuutta mitä on pitkään aikaan ilmestynyt, jos Arto Paasilinnan kirjat ovat lähellä sydäntä, niin tähän kannattaa ehdottomasti tutustua.

Vesa Maunu, Rovaniemen kaupunginkirjasto.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: